Gott på stormkök - från Terminsprogram Redo för läger

I den här aktiviteten lär sig scouterna hantera stormköket och får smaka på krabbelurer. Dessutom introduceras "diskordningen" som scouterna senare kommer att stöta på på hajken eller lägret. 

Gott på stormkök - från Terminsprogram Redo för läger

Laga Krabbelurer

Ledarna har i förväg förberett lådor med ingredienser, vispar etc., bränsle, recept, liggunderlag samt diskbaljor. Ställ också fram handfat och tvål. Beroende på hur många ledare ni är delar ni in scouterna så att varje ledare får hjälpa var sin grupp.

Samla patrulledarna och ge instruktioner vad som ska hända: de ska berätta för sin patrull att nu ska vi baka något riktigt smaskigt! Berätta för patrulledaren var sakerna finns som de ska hämta. Tillsammans går patrullen sedan och hämtar ingredienser, stormkök, bränsle, liggunderlag och verktyg. Se till att patrullerna sätter sig en bit ifrån varandra.

Hjälp scouterna där det behövs men låt dem prova sig fram (inte när det gäller bränslet till stormköket, oavsett om det är spritkök eller gas så är det bäst om en vuxen hanterar det). Gå igenom receptet med scouterna, montera stormköket, rör ihop smeten i en av stormkökets grytor och stek och ät Krabbelurerna.

Innan scouterna börjar med smeten så påminn dem om att tvätta händerna. Gå gemensamt och tvätta och prata samtidigt om varför vi gör det och vad som kan hända om vi har bakterier på händerna när vi lagar mat och äter.

Passa på att prata om säkerhet kring stormkök medan krabbelurerna steks, att det är viktigt att man inte busar och leker när det brinner etc.

När godbitarna är slut diskar scouterna de saker de använt. Ställ upp en ”disklinje” med baljor och diskborstar: balja ett för grovdisk, balja två för diska noga och sista baljan för sköljning. Disken torkas och stormköket sätts ihop igen.

Recept Krabbelurer

1 ägg
1 deciliter Socker.
2 och 1⁄2 deciliter Vetemjöl 1 deciliter mjölk
1 tesked vaniljsocker
1/2 tesked bakpulver
1/2 tesked salt

Gör så här

 1. Vispa ägg och socker ordentligt

 2. Rör ner Mjölk, Vetemjöl, Vaniljsocker, salt, bakpulver

 3. Smält smör i stekpannan

 4. Klicka ner smeten i stekpanna och grädda på stormköket.

 5. Lägg socker på ett fat och vänd krabbelurerna i sockret.

Scouterna får öva sig i att montera och använda stormkök, läsa recept och laga något riktig smaskigt.

 • Stormkök
 • Bränsle
 • Ingredienser, se recept
 • Stekspadar och vispar
 • Måttsatser
 • Diskbaljor, diskborstar och diskmedel