Hajk - från Terminsprogram Upptäckare Samarbete och omvärlden

Under hajken färdas scouterna en sträcka, kommer till en övernattningsplats, slår upp läger och tillagar sin egen mat. Stor tonvikt läggs på att scouterna själva är delaktiga under hajken.

Hajk - från Terminsprogram Upptäckare Samarbete och omvärlden

Lördag

Scouterna samlas lördag morgon på lämplig plats. Scouterna ska nu patrullvis vandra/paddla/cykla/segla en viss sträcka. Önskemål om hur de ska färdas kan ni ha samlat in tidigare under terminen. Ledarna visar på en karta hur de ska gå och berättar också att scouterna själva kommer att få orientera/navigera under dagen. En ledare kommer att gå med varje patrull men han/hon kommer låta patrullen bestämma var de ska gå (givetvis hjälper de till om det blir helt fel).

  • På vägen till övernattningsplatsen stöter patrullen på problem som måste lösas. Exempel på problem/aktiviteter:
  • Patrullen måste surra en A-bro för att komma över en större bäck. 
  • Patrullen får ett chiffer och får genom det vidare instruktion om hur de ska fortsätta (välj gärna något av chiffren som finns i Upptäckarscoutens bok ”Upptäckten”)
  • Under en sträcka följer patrullen spårtecken.
  • Patrullen möter en person som skadat sig och deras uppgift blir att ta hand om honom/henne (om ni varit besök på räddningstjänsten kopplar ni denna aktivitet till de kunskaper scouterna fått där).
  • Patrullen får lösa enklare uppgifter för att få ingredienserna till sin mat.

Vilka uppgifter patrullen ska lösa beror på hur er omgivning ser ut och hur era scouter är. Se till att uppgifterna är lagom svåra, är de för enkla blir det ingen utmaning och är de för svåra går de inte att lösa och patrullen känner sig misslyckad. Tanken med dagens färd och utmaningar är att scouterna ska känna att de är duktiga och att de genom scouterna har fått mycket bra kunskap som de kan använda sig av.

Lunchen lagas av patrullen på stormkök. Se till att ni kommer fram till övernattningsplatsen ganska tidigt. Det ska finnas gott om tid för patrullerna att sätta upp tält, laga mat, umgås och göra sig hemmastadda. 

På kvällen har ni lägerbål med superhjältetema då scoutledarna talar om allt bra som scouterna lyckats göra under dagen. Mellan sångerna (som med fördel har hjältetema) berättar ni vad de olika patrullerna gjort bra under dagen. Var noga med att inte berömma alla patruller i en klump. Det är viktigt att varje patrull får uppmärksamhet och blir berömd för något som just de gjort bra! Under lägerbålet får också varje scout en hjältemedalj. Denna medalj blir också hajkmärket!

Kvällen avslutas med ett ljusspår där bilder på olika hjältar lyses upp. Tänk på att hjältarna kan vara både fiktiva och verkliga. Tanken är att scouterna ska få en känsla av att det bor en hjälte i var och en av oss och att vi alla har möjlighet att bli en superhjälte!

Söndagen

Söndagens morgon/förmiddag ägnas åt att gemensamt göra en mysig frukost. Ni kan till exempel baka bröd över öppen eld. Då kan ni också passa på att gå igenom eldningsteknik och låta scouterna i lugn och ro få prova på att göra upp eld. Under ”mysfrukosten” kan ni också prata om varför det är viktigt att äta en bra frukost och vad som händer med kroppen om man inte får tillräckligt med mat.

När ni är klara med frukosten river ni gemensamt lägret. Se till att platsen är snygg och städad innan ni åker därifrån. Om ni vill kan ni prata om skräp och kompostering efter att ni rivit ert läger. Vad kan lämnas kvar i naturen, vad bryts ner och försvinner? Vad kan inte lämnas kvar? Hur påverkar skräp till exempel djur och fåglar i skogen? Om ni vill kan ni koppla denna diskussion till naturens riktiga hjältar - nämligen maskar. Berätta om vilket fantastiskt jobb maskarna gör. Kanske kan ni hitta ett gäng maskar att studera närmare! 

Ge också scouterna möjlighet att bara vara ute i naturen. Barn är ofta väldigt kreativa och kommer själva snart hitta på något att göra. De kanske bygger en koja, går på upptäcktsfärd eller leker i bäcken. 

Då patrullerna dagen innan vandrade själva går ni gemensamt tillbaka till uppsamlingsplatsen. Innan alla får åka hem gör ni en kort utvärdering över hajken. 

Syftet med hajken är att scouterna genom en vandring/paddling/seglats ska få uppleva friluftsliv och förstå att de är superhjältar på att vara ute i skog och mark. Att känna sig riktigt bra på något, eller prova något man inte trodde man klarar av stärker självförtroendet och självkänslan. Genom att hajken till stor del genomförs patrullvis, där scouterna själva blir delaktiga i hajkens olika moment, blir de superhjältar för en helg! Målpsår: Aktiv i gruppen, Ledarskap, Självinsikt och självkänsla, Fysiska utmaningar, Känsla för naturen. Vilka målspår som berörs beror också på vilka aktiviteter ni väljer att fylla hajken med.