Hajk - från Upptäckare Terminsprogram Amahoro Amani och Tintin

Under hajken färdas scouterna en sträcka, kommer till en övernattningsplats, slår upp läger och tillagar sin egen mat. Stor tonvikt läggs på att scouterna själva är delaktiga under hajken.

Hajk - från Upptäckare Terminsprogram Amahoro Amani och Tintin

Lördag

Scouterna samlas lördag morgon på lämplig plats. Scouterna ska nu patrullvis ”resa” till Mystiska Ön som ligger utanför Afrikas kust. Önskemål om hur de ska färdas kan ni ha samlat in tidigare under terminen. Innan hajken har scouterna tillverkat pass och fyllt i visumansökan för att få resa till Den Mystiska Ön. Anledningen till resan är att de är sugna på sol och värme i höstmörkret.

Vi startar vår resa vid scoutstugan på lördag morgon. Patrullerna får gå igenom pass och säkerhetskontroll innan de lämnar Sverige (scoutstugan). Första delmålet är Egypten där ”planet” kommer att mellanlanda. Hur just ert ”flyg” ser ut bestämmer ni själva.

 • På planet träffar patrullen en person som ber dem ta med ett paket till Den Mystiska Ön. Om de tar med det ska de få pengar för besväret.

 • På flyget serveras drycker som flygplanspersonalen vill ha hjälp med att känna igen smaken på. För varje rätt svar får de betalt i den lokala valutan boliner som är aktuell på Den Mystiska Ön.

 • Mellanlandning i Egypten där patrullerna äter lunch. Samtliga patruller samlas på samma ställe. När de är klara med lunchen och ska resa vidare möter de kapten Haddock. Haddock samlar på elefanter av ebenholtz som finns på Den Mystiska Ön. Haddock ska åka dit och köpa fler elefanter nu men problemet är att han bara får ta in två elefanter per person och resa till Egypten. Därför ber han nu scouterna att köpa elefanter åt honom när de nu ska till Den Mystiska Ön. Elefanterna kostar 2000 boliner styck och de får rikligt med boliner. Det som blir över får de behålla. Haddock berättar också var de kan hitta elefanterna, en liten affär på ön. Scouterna går med på uppgörelsen och fortsätter resan.

 • På nästa ”flyg” får patrullen identifiera olika djur som är typiska för Ön. Betalt per rätt djur.

 • Flaggkunskap ingår också, patrullen måste känna igen ett antal flaggor från Afrikas länder. Betalt per rätt svar.

 • Patrullen landar på Den Mystiska Ön och går igenom pass och tull. Vid tullen undrar tullarna vad det är för paket de har med sig. Paketen beslagtas och tullaren öppnar dem. Paketen visar sig innehålla delar av en karta över Ön. Patrullen vill ha kartan men tullaren är envis. Han vill ha betalt för att lämna ifrån sig kartan. Patrullen betalar och tullaren upptäcker falska sedlar bland pengarna. Han frågar varifrån de fått pengarna och just då passerar Haddock tullen. Patrullen säger att det är shejken som gett dem pengarna. Haddock blir anhållen av tullpolisen men hävdar att han är oskyldig. Polisen tror honom inte utan tar med honom till polisstationen.

 • Patrullen får sina kartbitar och beger sig från ”flygplatsen”. De träffar Dupontarna som stoppar dem och säger att han fått ett meddelande från Haddock. Det är ett chiffer som talar om att han är oskyldig och att det går rykten om att det finns en falskmyntarliga på Ön. Kan scouterna hjälpa till att hitta dem? De får också en ny kartbild som talar om var de ska leta. Dupontarna varnar även för att det säljs falska souvenirer till turister på Ön.

 • Patrullen går vidare mot sitt mål och träffar på en öbo som säljer elefanter till ett betydligt lägre pris än kapten Haddock uppgett. Är de verkligen äkta? Öbon försöker få scouterna att köpa elefanter men de har ju blivit varnade för oäkta varor. Till slut ger öbon upp men kräver 1000 boliner för att de ska få fler ledtrådar om vart de ska gå.

 • Patrullen kommer fram till nattplatsen, stuga eller vindskydd väljer ni själva. Där träffar de Tintin som är ambassadör på ön. Avdelningen delas upp i pojkar och flickor. Flickorna förväntas laga mat och pojkar hugger ved och eldar. Vi befinner oss utanför Afrikas kust och tillagar någon form av afrikansk mat. (Denna uppdelning ligger till grund för en senare diskussion med scouterna om könsroller)

 • Under kvällen får vi besök av en öbo som lär ut afrikanska sånger och lekar. Dessutom ger han några tips om var patrullerna kan hitta falskmyntarligan. De får också en kartbit som visar var de kan leta i morgon. Kring lägerelden reflekterar vi över dagen: är det rätt att betala tullen för att få behålla sitt paket? Ska pojkar och flickor behandlas olika och utföra olika sysslor? Ska man ta med sig något som man inte vet vad det innehåller? Vad kan det få för följder?

 •  Natt

 

Söndag

 • God morgon. Efter frukosten fortsätter jakten på falskmyntare och elefanter.

 • Tintin skickar iväg patrullerna en i taget. Med hjälp av kartan hittar de en fabrik där falskmyntarna håller till. Men fabriken är tom och det enda spår som finns är trasiga sedlar och tryckpressar. Det sitter ett meddelande på dörren (chiffer) att falskmyntarna rymt med de pengar som fanns. Patrullen får veta var på kartan de kan leta.

 • På väg till platsen där de ska finna falskmyntarna hittar de äntligen elefantaffären. De förhandlar med innehavaren om att få köpa elefanter. Innehavaren granskar noggrant pengarna och frågar var de fått dem ifrån. När han får veta att det är från kapten Haddock blir han lugnad och berättar att kapten Haddock är en ärlig man. Han frågar var kapten Haddock är nu och får veta att han är fängslad för att ha delat ut falska pengar. Patrullen berättar också om falskmyntarna. Affärsinnehavaren tipsar om att de synts till vid flygplatsen och varnar för att de kan vara farliga.

 • Patrullen tar sina elefanter och ger sig iväg. De kommer till flygplatsen och ser några mystiska män med en stor säck. Patrullen förstår att det är falskmyntarna som försöker få med sig pengarna ut ur landet. Vid säkerhetskontrollen samlas alla patruller ihop och de tipsar tullen om falskmyntarna. Tullen tar fast falskmyntarna och tar hand om pengarna.

 • Affärsinnehavaren kommer till flygplatsen och övertalar polisen att släppa lös kapten Haddock eftersom han är oskyldig. Patrullen håller med affärsinnehavaren och berättar hur de träffade kapten Haddock. Som tack bjuder kapten Haddock på lunch i restaurangen på flygplatsen.

 • Alla reser tillbaka via Egypten där elefanterna lämnas över till kapten Haddock. Patrullerna räknar igenom sina pengar och ser hur mycket de har kvar.

 • För pengarna som är kvar bestämmer patrullen vad de ska göra med dem. Ska kapten Haddock få tillbaka dem eller kan vi tänka oss något annat alternativ?

 • Patrullen reser hem till Sverige igen.

Syftet med hajken är att scouterna genom en vandring/paddling/seglats ska få uppleva friluftsliv och förstå att de kan klara sig bra i skog och mark. Att känna sig riktigt bra på något, eller prova något man inte trodde man klarar av stärker självförtroendet och självkänslan. Hajken genomförs till stor del patrullvis och scouterna är delaktiga i hajkens olika moment och får uppleva Tintins äventyr under ett veckoslut. Hajken är tänkt att genomföras lördag morgon till söndag lunch men vill ni ha ett längre arrangemang så fyll på med egna programidéer.

 

Målspår: Aktiv i gruppen, Ledarskap, Självinsikt och självkänsla, Fysiska utmaningar, Känsla för naturen. Vilka målspår som berörs beror också på vilka aktiviteter ni väljer att fylla hajken med.

pengar, elefanter (ganska många och olika storlekar), kläder till Dupontarna, Tintin, kapten Haddock, tullen, öbor m fl, drycker att smaka på, säck, bilder på djur, kartor och kartbitar, paket, chiffer, trasiga maskiner och pengar. För övrigt vanlig hajkutrustning med yxa, såg, matlagningsgrejer, fotogenlyktor, tält eller vindskydd om man inte ska bo i stuga.

Använd fantasin till att bygga någon form av flygplan och säkerhetskontroll. Gör någon form av metalldetektor som ser ut som de som används på flygplatser, kör igenom deras packning genom en scanner. Scanner går att bygga tex av en tom kartong. Som ledare är det extra roligt för scouterna om man bjuder på sig själv och spelar sin roll under hajken.