Hajk med detektivbyråtema

Man kan få till en väldigt spännande helg genom att skapa några detektivgåtor som scouterna skall lösa.
Hajk med detektivbyråtema

De som ordnar hajken (antas här vara ledarna) behöver planera en hel del för att få till olika detektivgåtor som flätas in i varandra. Det är bra om man är många ledare så att man kan spela många karaktärer samtidigt på hajken.

Två alternativ för upplägget finns:

a) ”Allting på en gång:” Scouterna är detektiver och går fritt runt till alla karaktärer (ledare). Ibland kanske någon karaktär är borta, men i princip kan scouterna själva välja ordning och de nystar upp olika saker efter hand.

b) ”En runda:” scouterna går patrullvis längs en runda, eller skickas i en viss ordning mellan de olika karaktärerna. Varje karaktär har något problem den vill ha hjälp med och kan dessutom ge info som gäller ett tidigare/senare problem eller som gäller en övergripande stor deckargåta som scouterna fått reda på i början av hajken.

Alternativ b) är nog enklare att genomföra och lämpligare för yngre scouter.

 

Typiska gåtor är att något eller någon försvunnit, och man undrar dels vart det/den tagit vägen och dels vem det var som tog saken/personen.

Exempel på gåtor
1. Nyckel till kista är borta. Hos andra karaktärer finns ledtrådar. Chiffer kan användas.

2. Hela kistan är borta (efter att scouterna fått tag i nyckeln). I jorden i närheten finns ett fotavtryck att göra gipsavgjutning av. Matcha sedan avtrycket mot olika karaktärers skor. Jorden bör inte vara för torr — kolla så spåret blir tydligt.

3. Någon är rädd för ett spökhus. Scouterna undersöker spökhuset och finner att det bara är en annan karaktär som lever där.

4. Gammal tant har blivit bestulen. Hon minns dock inte på vad. På annan plats finns ett foto på vad hon hade från början – kom på vad som saknas! (En variant på Kims spel, på avstånd.)

5. Hittar sedlar som misstänks vara. De kan skiljas från äkta genom att man framkallar vattenmärken gjorda med osynlig citronskrift. Framkallas genom att hållas över stearinljus.

6. Skriva hemligt budskap, kanske till polisen för att inte avslöja för andra vad man vet. Skriv med tunn pensel doppad i citronsaft.

7. Flera karaktärer är misstänkta för något brott. Man skall förhöra dem alla och genom att hitta motsägelser i deras berättelser eller svar på frågor skall man komma fram till vem som ljuger och är skyldig.

… mer avancerade idéer kan du säkert få från valfri deckarbok eller -serie.

Att tänka på

Avsätt minst en kväll till planeringen.

Tänk ut några lekar eller extra-aktiviteter att lägga in om programmet blir klarare tidigare på dan än planerat.

Säkerhet

Beror på vad ni skall göra.

Bestäm tider för lunch, middag och hur ni skall få en frukt däremellan så att energin inte tar slut.

 

Massor – beror på vad ni planerar.