Häng mellan mötena - Stödstrumpan tema Ensamhet

Många barn och unga känner sig ensamma. Under pandemin kan det vara svårt att veta hur vi kan fortsätta ha kontakt. En början är att prata om det i ledarteamet och med scouterna. 

Häng mellan mötena - Stödstrumpan tema Ensamhet

Förberedelser:

Fundera tillsammans i ledarteamet hur ni tänker kring kontakt utanför vanliga scoutmöten. Prata om hur ni ser på närvaro och ansvar för aktiviteter mellan eller i avsaknad av vanliga scoutmöten. Prata också igenom frågan ur ett Trygga möten-perspektiv. Vilken ledarnärvaro skapar trygga möten för scouterna? 

Samtal i patruller (digitalt eller utomhus):

Dela in scouterna patrullvis. En ledare i varje patrull leder ett samtal om hur de har det under pandemin. Studier visar att många ungdomar känner sig ensamma. Ett sätt för Scouterna att stötta är att uppmuntra scouterna till att ha kontakt även mellan mötena, och hjälpa till att hitta schyssta former. 

Frågor att diskutera: 

- Hur känns det om eller när scoutmötet ställs in? 

- Skulle det vara roligt att ha mer kontakt mellan träffarna? 

- Vad vill vi i så fall göra?  Spela digitala sällskapsspel, kortspel, pyssel? 

- Vilka former skulle vi vilja ha?

I en gemensam chatgrupp på sociala meder kan scouterna hålla kontakt. Om ni i kåren tar initiativ till gruppen är den en del av kårens verksamhet och ni som ledare behöver ta ansvar på samma sätt som i övrig verksamhet. Se till att minst två ledare finns med i gruppen och se till att ha scoutlagen och principerna för trygga möten i åtanke.  

Om smittläget tillåter kan ni stötta äldre scouter att ta egna initiativ att träffas mellan möten. En naturlig plats för scouterna att träffa varandra är i scoutlokalen, scoutstugan eller vindskyddet där ni brukar ha möten). De äldre scouterna kanske har tillgång till nyckel eller kod för att komma in.

För att stärka barn och ungas psykiska hälsa och öka känslan av gemenskap under pandemin.