Bra-bok

För att scouterna ska få stärka sin självkänsla och självkännedom.
Bra-bok

Mia Törnblom som är känd coach har kommit på den här metoden. Hon menar att precis som att vi måste träna för att hålla uppe konditionen måste vi öva och öva för att hålla uppe självkänslan. Ett sätt att göra det på är att varje dag skriva Bra-bok.

 

Om du ska skriva Bra-bok behöver du en tom bok eller anteckningsbok. Dela in sidan i 3 delar med rubrikerna BRA, TACK och HJÄLP.

 

 

'''Bra'''

Under Bra skriver du 3 saker som du gjort som varit bra med dig under under dagen ex. Den här uppgiften är viktigast och många som inte har övat tycker att den är svår. Skriv inte saker som innehåller ''Inte'', utan vänd det till något positivt ex "bra att jag inte blev arg på Anna när..." blir "bra att jag hade tålamod med Anna..."

 

Om ni är flera som börjar skriva samtidigt kan ni börja med att lista en massa bra egenskaper exempelvis modig, glad, generös, aktiv, självständig, schyst kompis, ärlig osv. Det ska vara saker som är bra för just DIG. För vissa är det bra att ha gjort läxan eller en viss uppgift på jobbet, andra har behov av det motsatta.

 

 

'''Tack'''
Under Tack skriver du 3 saker du är tacksam för idag. Att vara tacksam gör att du reflekterar över din omgivning och stannar upp. Tacksamhet gör dig mer ödmjuk. Det gör också att du inte så lätt hamnar i självömkan och tycker synd om dig själv.

 

Tack för att solen sken idag, tack för att jag mår bra, tack för att jag har bra kompisar, tack för ett roligt scoutmöte, tack för att den här dagen är över...

 

 

'''Hjälp (eller längtar efter)'''
Många av oss har väldigt svårt att be om hjälp. När vi skriver under Hjälp-rubriken ber du dig själv om hjälp att fokusera på något. Om du skriver på kvällen kan det vara ett sätt att släppa en oro inför morgondagen. Om du tror på en Gud kan du använda den här rubriken som en bön. Även här bör du undvika ordet ''Inte''.Här kommer några exempel: Hjälp mig att känna att jag duger som jag är, Hjälp mig klara mitt matteprov imorgon, Hjälp mig att komma ihåg att säga grattis till Anders imorgon, Hjälp mig att våra prata med Fati osv.

 

I en scoutgrupp kan man jobba på lite olika sätt med bra-boken. Man kan ge alla varsin bok och uppmana dem att skriva hemma varje dag. Man kan också göra det en gång i veckan på mötet. Om man vill kan man be den som vill att berätta om något som varit bra, som de varit tacksamma för eller bett om hjälp om under veckan. Tänk då på att Bra-boken är personlig och att ingen ska behöva berätta för andra vad de skrivit.

 

TIPS

Det funkar att göra det här i alla åldrar. Yngre barn kan rita en teckning eller skriva enstaka ord. Äldre lite mer komplicerade saker. Ju förr vi börjar öva desto bättre.

Den som hållit på ett tag och redan har bra självkänsla kan även skriva en rubrik som heter Mindre bra. Där kan man skriva saker som man ska tänka på att gör annorlunda nästa gång. OBS! Detta bör du inte göra mer än en gång i månaden eller så, det blir så lätt fokus på det negativa istället för det positiva.

Du som ledare får gärna uppmuntra scouterna att skriva saker som i vanliga fall inte uppmuntras så mycket. Tex får den som springer snabbast eller skjuter flest mål i fotboll ofta höra det i andra sammanhang, men får de uppskattning för att de är bra kompisar eller omtänksamma etc?