Demokrati från idé till beslut

Aktiviteten är hämtad från aktivitetspaketet Demokrati för alla. Materialet i sin helhet hittar du under dokument. 

Ett konkret sätt att få prova på att skriva en motion och genom rollspel prova på att ta en aktiv del i ett årsmöte.

Att genom learning by doing prova på hur det går till att skriva en motion, genomföra ett påverkanstorg och sedan göra förslaget verkligt. Att prova olika roller och lyssna på varandra för att kunna ta beslut tillsammans.

Demokrati från idé till beslut

FÖRBEREDELSER Tänk igenom några förslag som kan hjälpa igång scouterna att komma på saker som de skulle vilja förändra och skriva motioner om. Uppdatera dig om hur en motion skrivs så att du kan stötta scouterna.

GENOMFÖRANDE Börja med att titta på Världsförbättrarnas film om demokrati. Fundera sedan ensamma, i par eller i patrullen och svara på frågorna nedan. Om ni väljer att svara på frågorna i patrullen, utse en person som ser till att alla i patrullen kommer till tals.

  • Vad bestämmer du själv?
  • Vem bestämmer i din familj?
  • Vem bestämmer i skolan?
  • Vem bestämmer på Scouterna och andra fritidsaktiviteter?
  • Vem bestämmer i Sverige?
  • Hur kan du göra för att påverka vilka beslut som tas?

Fundera över vad som skulle hända om du bytte plats på personer som bestämmer över olika saker.

  • Hur skulle det bli om din förälder bestämmer vad godis ska kosta?
  • Hur skulle det vara om fotbollstränaren bestämde hemma hos dig? Eller om din lärare bestämde när du ska gå och lägga dig? Hur skulle det fungera, bättre eller sämre än vad det gör nu?
  • Vad skulle du göra annorlunda om du fick bestämma vad som helst?
  • Vad kan du påverka i verkligheten?

Rollspel
Börja nästa del av aktiviteten med att berätta att ni ska göra ett rollspel av ett årsmöte eller en stämma. Några får mer specifika roller och andra delas in i patruller.
Skriv ut rollerna på lappar och låt alla scouter dra en lapp, på så vis fördelas rollerna slumpmässigt. Fem lappar har roller, de andra lapparna är tomma. Använd lika många lappar som deltagare så alla roller fördelas ut. Dela in scouterna i patruller. De scouter som får en roll delas inte in i patrullerna, utan de får tillsammans med ledarna gå runt och lyssna på vad patrullerna skriver för motioner så att de kan förbereda sig i sina roller.

Lappar med olika roller skrivna på

Vi har en idé – 20 minuter
Fundera i patruller (minst 2-3 personer) över en idé som ni vill förverkliga i kåren. Det kanske är lätt att komma överens inom gruppen, men det kan vara så att ni behöver rösta redan i detta skede.
När ni bestämt vilken idé som ni vill gå vidare med gör ni en presentation av er idé på ett kreativt och inspirerande sätt. Kanske tillverka något (plakat, väggtidning), skriver en låt, gör en charad eller en dans? Det viktiga är att ni skapar engagemang för er idé – först för er själva och sedan för andra! Ni kommer så smångingom att göra er presentation på påverkanstorget.
Under tiden patrullerna kommer fram till sina förslag går en ledare igenom med de scouter som fått roller vad dessa innebär och hur de ska agera i sina roller. De kan också ställa i ordning påverkanstorget och göra röstsedlar.
Vi diskuterar våra idéer – påverkanstorg
När varje patrull har kommit överens om sin idé ska den presenteras för de andra patrullerna. Varje patrull utser en person som får stå vid deras punkt på påverkanstorget tillsammans med den som har rollen ansvarig påverkanstorg. Denna person är neutral och ska se till att alla kommer till tals.
Precis som en motion på demokratijamboreen har ni nu lagt era förslag och ni presenterar dessa för varandra. Det kanske går att förbättra varandras idéer? Det gör ni när ni går runt på påverkanstorget och lyssnar på allas förslag. Den som är ansvarig på varje punkt samlar in alla förbättringsförslag för att ni senare ska kunna rösta om dem.

Vi röstar
När vi har tagit del av allas idéer och diskuterat klart på påverkanstorget kallar mötesordförande till omröstning över vilken idé som ska förverkligas. Rösträknarna och mötesordföranden kommer med förslag på hur röstningen ska gå till. Ni bestämmer tillsammans hur ni vill rösta.
Vi har röstat fram ett förslag och nu ska vi genomföra! När ni har kommit fram till ett beslut och röstat om det är det dags att planera för hur ni genomför er idé. Nu går ni från idé till ett riktigt projekt. Då är det bra att ha en projektplan att följa. Fyll i projektplanen och använd den när ni genomför ert vinnande förslag. Kanske vill ni genomföra fler bra förslag som ni haft, då kan ni använda samma mall.

REFLEKTION
• Vad är bra med att rösta?
• Kan vi vara kompisar även om vi tycker olika?
• Om någon inte är med den gången vi röstar, hur ska vi göra då?
• Måste det ena förslaget ta bort det andra?
• Hur gör jag när det inte blir som jag själv vill?

En telefon, läsplatta, dator eller projektor för att visa demokratifilmen, lappar med roller och tomma lappar, stora pappersark, papper till röstkort, pennor i olika färger, kritor, tejp eller kladdlera, utskrivna projektplaner.