Känslotipsrunda

Genom att känna efter och tycka saker själv, och veta vad jag gillar och inte, ökar min förståelse för mig själva och andra. Från Vilda 2014.
Känslotipsrunda

Vad? Tipsrunda där scouterna får känna, lyssna och lukta på saker och fundera på vad de tycker bra om och inte tycker om. Scouten får en egen tipsrundelapp där den ritar glad och ledsen gubbe. Efter rundan pratar scouterna med varandra om vad de tyckte bra om och inte. Passa på att prata med utgångspunkt i att alla kan tycka olika och att det är en bra sak.


Hur? Varje scout har en egen lapp och penna för att kunna göra glad och ledsen gubbe på varje grej. Scouterna går själva men håller nära avstånd till varandra. Gör ni det på kvällen kan det kombineras med ljusspår. Vid varje station, exempel finns nedan, gör scouten glad eller ledsen gubbe för varje grej. När alla kommer fram får de prata i patrullerna om vad de tyckte om och inte. På slutet finns en sista ruta där med ”Hur känns det nu?” så får de göra en sista gubbe  - det blir som en direkt utvärdering. Utgå från orden ”ja-känsla” och ”nej-känsla” eller ”bra-känsla”.  Det är viktigt att det vi gör tillsammans känns ja eller bra. Jag behöver veta vad jag vill för att kunna förstå vad andra vill.


Idéer på saker att ta med i tipsrundan:
Ljud att lyssna på, ex fågelsång, hårdrock, visor. Material att känna på, ex sammet, spikar, kottar. Bilder med personer som gör saker, t.ex. springer, dansar, sover, spelar fotboll. Bilder på miljöer, som storstad, fjäll, hav. Saker att lukta på, som kanel, peppar, vinäger, hallonsylt

beror på vad ni vill ha på er tipsrunda.
lappar
pennor