Naturens skafferi - ätliga bär och växter med recept

Det är kul att äta något som ni hittat själva och tillagat och enklare rätter som nässelsoppa och svampsmörgås hinner ni med att göra på scoutmötet.
Naturens skafferi - ätliga bär och växter med recept

Att samla växter och tillaga något av dem är bra aktivitet att göra på scoutmötet eller på en hajk.

Prata gärna efteråt om ni tyckte att det var gott eller inte.
Tips och recept på hur man tillagar ätliga växter

Rötter

Användbara är rötter från t ex hundkex, maskros, mjölkört, kvanne, och ängshavre. Skrapa bort jorden med en kniv. Koka rötterna i lätt saltat vatten ca 15 minuter. En del rötter är lite bittra men det försvinner vid kokning. Rötterna kan ätas som de är efter kokningen (gärna med lite smör) eller användas till gratäng, soppa eller gryta.


Rotgratäng med rötter

Fräs ihop rötterna med purjolök och lägg ost på. Gratinera i ugn eller kastrull med lock tills osten har smält.


Soppa med rötter

Koka rötter och potatis i lite vatten. Mosa eller vispa sönder rotsakerna och späd med mjölk. Smaksätt med buljongtärning

Blad

Exempel på blad som kan användas till mat är daggkåpa, våtarv, ängskrasse, nässla, svinmåla och en del andra mållor samt maskros.


Soppa med blad

Kok upp 1 liter vatten, smaksätt gärna med salt och peppar och eventuellt en buljongtärning. Lägg i hela eller hackade blad, friska och så späda som möjligt.


Nässelsoppa

Nässelsoppa görs på våren när nässlorna är som spädast. Till en liter vatten så behövs två liter nässlor. Det finns många recept på receptsajter. Servera med ett halvt hårdkokt ägg.
 

Bladstuvning

Bladstuvning kan man göra på t ex maskros, svinmålla, daggkåpa och kirskål. Förväll späda blad i saltat vatten i ca 5 minuter. Häll av vattnet, hacka bladen och stuva dem.
 

Svamp

Välj svamp med omsorg! Ta enbart garanterat ätliga sorter!

Hetta upp svampen så att spad bildas . Spadet ska koka in, så att svampen blir förvälld i sitt eget spad. En del svampar måste förvällas och spadet slås bort. Stek sedan svampen i olja eller smör. Svamstuvning är gott till exempelvis grönsaker.


Bär

Blåbär, hallon, smultron och lingon är goda att ätas som de är eller rårörda med socker. De kan också tillagas som sylt, saft, kräm och paj. Recept finns i de flesta kokböcker.


Te av blad, bär och rötter

Exempel på växter eller växtdelar som kan användas till te är smultron, hallon, vinbär, klöverblommor, ljungblommor, björklöv, maskros, daggkåpa, humle (de små kottarna), nässla, renfana, enbarr/bär och granskott (får ej tas utan markägarens tillstånd) samt blåbärs- och lingonblad (kan rostas lätt över eld i stekpanna.
Ta endast späda växtdelar.


Två sätt att tillreda te av växter
1. Infusion

Koka upp vattnet och häll det kokhett över bladen.

Låt teet dra 5-10 minuter. Det blir beskt om det drar för länge. Sila ifrån bladen och söta eventuellt drycken, då helst med honung. Denna metod används för mjuka växtdelar – blad, blommor och liknande.
2. Dekokt

Lägg örtdelarna i vattnet och låt koka upp till en halvtimme. Denna metod används vid tillredning av rötter, bark, frukter eller läderartade blad.
Några förslag på teblandingar

    Frukost-te: Krossade nypon och enbär (infusion).
    Sov-så-gott-te: Ljungblommor (kan kryddas med lite kummin, anis och fänkål).
    Skogs-te: Blad av lingon, blåbär, hallon, bär från en och rönn, färska barr, ljungblommor.

Kryddor

    Penninggräs: Fröskidan har stark kryddsmak. Pröva den som krydda i sallad, på smörgås eller i soppa.
    Rölleka: Repa småbladen av stjälken och strö över olika maträtter.
    Åkermynta: Gott till bl a lammkött och i rotsaksgrytor, särskilt med morötter och lök.
    Enbär: Smaksätt kött med torkade, krossade enbär. Gott också till grönsaksgrytor.
    Björk: Barken kan användas som krydda i stället för salt.
    Hundkäx:Kan klippas färsk över grönsaksrätter eller sallad. Kryddig doft och smak. Bladen kan torkas och söndersmulade användas som krydda.

Krydda brödet med växter ni hittat

Det är gott och nyttigt att blanda örter och växtdelar i degen när man bakar bröd.

    Nässlor: (späda, sköljda och förvällda i ca 10 minuter i saltat vatten) kan användas i grahamsbröd. Ger ett järnrikt bröd.
    Islandslav kokas i 20 minuter och blandas i degen.
    Kvickrotens tvättade och torkade rötter hackas och bitarna stöts sönder till ett gulaktigt mjöl. Ger brödet en kryddig smak.

Säkerhet

Det finns växter som är mindre lämpliga att äta, eller som rentav är giftiga. Är man det minsta tveksam , är det bättre att avstå från att plocka dem.
    Plocka aldrig växter nära vägkanterna! De innehåller alldeles för mycket gifter.

Skvattram, smörblomma, blåsippa, vitsippa och kabbeleka är vanliga växter man bör undvika. Harsyra, ängsyra och bergssyra är inte heller bra för kroppen.

Vatten, kryddor, bär