Skinn & Läder

För att scouterna ska få lära sig hur man arbetar i skinn samt få glädje av saker som de har gjort själva.
Skinn & Läder

De flesta skinnhandlare säljer endast hela eller möjligen halva hudar. Ibland kan man dock få tag i spillbitar, och vissa hobbyaffärer brukar sälja läder och skinn i mindre stycken.

Det svåraste vid läderslöjd är att skära stycket och få en jämn, rak snittlinje. Kniven vill gärna gå sin egen väg. För att undiva detta kan man först markera själva snittlinjen med hjälp av en syl (rita först med blyertspenna!) Härigenom uppstår ett ”spår” som man sedan lättare kan följa med kniven.

Tillverka alltid först en mall av tyg eller papper. Klipp eller skär i skinn- eller läderbiten efter mallen. Raka kanter skäres med kniv efter linjal mot skärbräda. Universalkniv eller läderkniv är det bästa att använda.

Limma samman delarna. Stryk på lim ca 5 mm från kanterna. Använd läder- eller bokbindarlim.

Märk ut hålen till laskning (lädersöm). Lämpligt avstånd är 6 mm. Större arbetsuppgifter kräver ofta något längre avstånd mellan hålen. Dra en linje 5 mm från kanten. Gör hål. Använd håltång eller hålstans. OBS! Gör hål enbart på den ena delen av arbetet först. Märk ut genom hålet var hålen ska sitta på den andra delen.

Sammanfoga delarna (se skisser). Sträck laskremmen så att laskningen blir stadig.

Höga mockasiner

Gör ett mönster i hårdpapp. (Även plösen.) Skär ut mockasinen i skinn. OBS! Vänd på mallen för höger/vänstersko! Sy gärna upp en modell i tyg först för att vara säker på att den passar. Gör hål enligt bilden med håltång (minsta hålet) eller syl. Inte för nära kanten! Se till att hålen kommer mitt för varandra på baksidan och att de stämmer med plösen på framsidan.

Börja med att sy fast plösen. Använd vaxad lintråd och en trubbig nål. Sy med kaststygn 2-3 gånger genom varje hål och dra till ordentligt. Vecka plösen efter hand så att skinnet inte drar sig och hamnar snett. Se till att sömnen på utsidan blir rak. Fäst noga!

Sy sedan baksömmen uppifrån och ner med kaststygn. Fortsätt med hällkappan, som lämpligast sys fast med tråckelstygn.

Gör hål för skoremmen. Fetta till sist in mockasinerna.

Slida för kniv med parerstång

En kniv med parerstång (skydd för handen) kräver en speciell slida som täcker endast knivbladet och har ett fäste upptill för att hålla fast kniven.

Gör först ett mönster. Lägg kniven på mönsterpapperet och följ dess konturer för att en lämplig form på slidan. Denna bör vara 1,5 cm bredare än bladet på varje sida samt nere vid spetsen. Rita av mönstret på läderbiten och skär sedan ut bitarna. OBS! spegelvänd mönstret för att få fram- och baksida! Gör hål för sömmen med håltång. Kontrollera noga att hålen på de båda mönsterbitarna kommer mitt för varandra. Sy ihop knivslidan med rådhudsrem. Gör två skåror samt hål i överkanten och trä i en rem, så att slidan kan fästas vid bältet.

Att tänka på

Mallar är bra för att alla ska kunna göra snygga grejor.

Säkerhet

Skinn är garvade på olika, mer eller mindre miljövänliga sätt.

Välj rätt material!

skinn och läder

nålar (storlek beroende på trådens storlek)

laskrem eller (vaxad) lintråd

håltång

sax eller kniv

klister