Upptäck ditt bästa jag

En tipspromenadliknande aktivitet från Jamboree17 där deltagarna får utmana både fysiska och sociala förmågor!
Upptäck ditt bästa jag

En tipspromenadsliknande aktivitet där deltagarna ska gå till olika stationer. På varje station finns en instruktion till en utmaning. Syftet är att deltagarna ska få utmana både kroppens men också sina sociala förmågor. Tanken är att de ska få utmana och lära känna sig själva och sina styrkor. Tanken är att de ska kunna välja hur de vill gå (I grupp eller för sig själv).

Bakgrund

Runt om platsen Umoja bor helt olika människor och det är något bra eftersom att det är så att alla människor föds olika och där varje individ är unik. Ingen är exakt likt någon annan vilket är bra. För tänk vad tråkigt och konstigt det hade varit om alla var likadana. Ibland kan det däremot vara svårt att tycka om sig själv och det kan kännas som att man inte duger. Det är fel, du duger som du är men man måste öva på att se det. Gör denna utmaning så får du hitta just dina styrkor och vad som gör dig bra.

Beskrivning för funktionär

Det ska vara ett tipspromenadliknande spår med utmaningar/kontroller och du ska själv kunna bestämma hur många stationer som du vill utföra. Spåret ska vara fast och utplacerat runtom Hubben. Den består av 9 utmaningar där du testar både dina gränser psykiskt och fysiskt. T.ex “vågar du säga hej till en främmande person?”. Vid varje kontroll ska det finnas hängande laminerade kort markerat med ett JA och ett annat med NEJ (eller dylikt). Deltagaren väljer det kort hen anser passar för hur den ansåg klarat utmaningen. På baksidan ska det stå ett positivt budskap oavsett om den svarat JA eller NEJ. Syftet är att lära känna sig själv och att den ska få känna att vi alla har olika styrkor oavsett om man har fysisk styrka eller social förmåga.

Beskrivning för deltagare

Upptäck ditt bästa jag! I den här aktiviteten får du lära känna dina styrkor och fundera kring vad just du är bra på. Du kan också testa dina gränser och vad du vågar och kan göra. Gå från kontroll 1-10 och utmana dig själv genom att följa instruktionerna på varje kontroll. Ta gärna hjälp av dina kompisar och gå flera stycken samtidigt.  På så sätt kan ni hjälpa varandra och samtidigt se att ni  är bra på samma eller på olika saker.

Frågor

Nedan finner du frågorna, de två svarsalternativen och vad som ska stå på baksidan.

 1. Gå fram till någon som du inte känner Och säg hej. Vågar du? Ja/nej
  Vid ja: Ja, härligt att du vågar! Att våga säga hej till någon du inte känner är modigt. Ett “hej” gör många glada.
  Vid nej: Om nej, ingen fara men så att du vet skadar det inte att försöka. De allra flesta som får ett “hej” från någon blir som oftast glada. Hur brukar du reagera när du får ett hej? Brukar du bli glad eller arg?
 2. Gör en mänsklig pyramid med minst en till person. Helst med någon du inte känner sedan tidigare. Det kändes: Bra/jobbigt
  Vid bra: Om det kändes bra så betyder det att du är modig och du vågar utmana dig själv samtidigt som du lär känna andra.
  Vid jobbigt: Om du tyckte det kändes jobbigt så är det helt ok. Det betyder att du är väldigt modig då du försökte. Det krävs mod för att överhuvudtaget våga testa sina gränser. Det är ok att känna att det på något sätt var obehagligt.
 3. Jag gillar att vara/leka för mig själv. Ja/nej
  Vid ja: Om du svarat ja betyder det att du gillar att gå i dina egna tankar och att du kan underhålla dig själv vilket är bra. Det kan vara bra att både vara ensam och att vara med andra.
  Vid nej: Om du svarat nej så kan det betyda att du istället gillar att vara tillsammans med andra vilket är bra. Det kan också vara bra att öva på att vara själv då det kommer stunder då du inte har möjlighet att vara med andra.
 4. Jag gillar att röra på mig. Ja/nej
  Vid ja: Bra, du har svarat att du gillar att röra på din kropp. Din kropp mår bra att röra sig. Kom bara ihåg att kroppen också behöver vila ibland.
  Vid nej: Ok, du har svarat att du inte tycker det är kul att röra på dig. Det är ok. Vissa tycker att det är skönare/roligare att röra på sig och andra gillat att utföra stilla och lugna aktiviteter. Det kan däremot vara bra för kroppen att testa att röra på sig ibland.
 5. Jag gillar att prata inför andra människor. Ja/nej
  Vid ja: Ja, det är bra att du gillar att prata inför andra eftersom att det ger dig möjlighet att uttrycka det du känner och tycker. Kom ihåg att också hjälpa andra att ta plats på samma sätt då alla inte har lika lätt för det som du. Alla är olika.
  Vid nej: Du är långt ifrån ensam om detta. Det är få människor som gillar att prata inför andra. Man är rädd att man ska säga fel eller skämma ut sig. Kom ihåg att det är många som känner likadant och varje gång du försöker så har du visat för alla andra att det inte är så farligt.
 6. Utmaning: Lyft dessa tyngder i 30 sek. Hjälps åt om ni inte orkar. Ni får lyfta på vilket sätt ni vill. Klarade du mer än vad du trodde? Ja/nej
  Vid ja: Man orkar mycket mer än vad man tror. Det är häftigt att inse hur bra och stark man faktiskt är. Du kan faktiskt förvåna dig själv i att du klarar mer än du först trodde.
  Vid nej: Det betyder att du har ganska bra koll på vad du klarar. Nu vet du vad du kan öva mer på så att du kan bli ännu starkare om du så vill.
 7. Jag har lätt för att samarbeta med andra. Ja/nej
  Vid ja: Kul! Att du har lätt att samarbeta är viktigt. Vi människor behöver hjälp av varandra för att klara oss. Därför är det också bra att du hjälper andra att samarbeta med dig.
  Vid nej: Att samarbeta är viktigt men det är också svårt. Det är svårt eftersom vi alla är olika och tänker på olika sätt. Vissa tycker det är lätt att uttrycka sina åsikter medan andra inte tycker det är lika lätt. Att samarbeta kräver att man accepterar varandras olikheter men tillsammans försöker hitta lösningar trots sina olikheter.
 8. Jag får vara med och bestämma när jag leker med andra. Ja/nej 
  Vid ja: Det är viktigt att få känna att man är delaktig. Kul att du känner att du får vara med och bestämma! Kom ihåg att det inte betyder att man alltid får bestämma allt.
  Vid nej: Det är viktigt att få känna att man är delaktig och du har rätt att få vara med och bestämma. Kom ihåg att det inte betyder att man alltid får bestämma allt.
 9. Titta dig i spegeln. Du gillar att se på dig själv i spegeln. Ja/nej
  Vid ja: Om du svarade ja är det fantastiskt! Det betyder att du ser en person som du tycker om och att du kan uppskatta dig själv vilket är jätteviktigt. Du är unik och bäst på att vara just du. Det finns nämligen bara en person som är som dig och det är du.
  Vid nej: Om du svarade nej så kan du veta att du inte är ensam. De flesta har svårt med sin egen spegelbild men kom ihåg att du är unik. Det finns ingen annan som du och du är också bäst på att vara du. Alla människor är vackra på sitt sätt.
 • Laminerade papper med frågorna
 • Snöre
 • Håltagare
 • Tyngder (t ex kettlebell, balansboll, gymboll, jongleringsbollar)
 • Gummisnoddar