Kolbottenbakning över öppen eld
Ett klassiskt bröd från Dalarna som tillagas över öppen eld. Scouterna får samarbeta i patrullerna och öva på utomhusmatlagning.
Instruktioner
Patrullen får tillsammans se till att alla ingredienser finns.
Sedan tar de sig till en eldstad, gör upp eld, rör ihop smeten och steker kolbottnarna.
Servera med lingonsylt.
Att tänka på
Tips! Ha gärna fläsk i kolbottnen.
Säkerhet
Se till att scouterna har eldningsvana samt att alla blir delaktiga i tillagningen.
Material
Ett klassiskt recept på kolbotten är lika delar vetemjöl, kornmjöl, vatten och mjölk samt lite salt.
- Lingonsylt
- Ev. fläsk
- Stekpanna eller kolbottenpanna
- Stekspade.
Detaljinformation
Åldersgrupp: 10-12 år Upptäckarscout, 12-15 år Äventyrarscout, 15-19 år Utmanarscout, 19-25 år Roverscout
Tidsåtgång: 30 min - 1 timme
Målspår: Aktiv i gruppen
Typ: Utomhus