Mat är energi

Att laga mat gör vi inte bara för att vi behöver äta utan det är också ett bra sätt att öva sig på att samarbeta
i patrullen. Att laga utomhus till exempel på ett läger eller hajk är spännande och skiljer sig från att laga
mat hemma på spisen. Vi kan laga mat utomhus på många olika sätt, exempelvis på stormkök, över öppen
eld eller i en kokgrop. Att laga mat handlar också om att ha koll på hygienen, vad kroppen mår bra av samt
resursanvändning och hållbarhet.

Mat är energi


Gör en matlagningsaktivitet som är anpassad för att genomföras patrullvis. Anpassa svårighetsgraden efter
din patrulls förutsättningar.


Förslag på hur ni kan göra, anpassa efter intresse eller åldersgrupp:
Använd någon eller några av aktiviteterna som föreslås nedan för att stegra nivån med patrullvis
matlagning. Ni kan också hitta på en helt egen mataktivitet.


Provlaga ett färdigt recept.
Använd ett färdigt recept som patrullen ska följa. I scoutshopen finns flera kokböcker som kan ge
er tips, exempelvis de tre böckerna Linas gourmetbok, Sjöscouternas kokbok och Vegohajk. Låt
scouterna tillaga maten i sin patrull, exempelvis på stormkök eller över öppen eld.
Här är några exempel på maträtter som skulle kunna finnas med på menyn för ett stort läger som ni
kan leta upp recept till och provlaga:
• Pasta carbonara
• Tacos
• Kycklingwook med nudlar
• Fläskytterfilégryta
• Wraps med falafel
• Lax med bulgursallad eller quinoa
• Tunnbrödsrulle
• Pasta arrabiata
• Korvstoganoff med ris
• Chili con carne
Laga mat genom att använda er av rester.
Ge scouterna ett antal rester som de ska skapa en ny
måltid av. Här kan ni variera svårighetsgrad genom att
tillåta kompletterande ingredienser eller genom att ha
färdigt recept att följa. Denna variant kan också vara
en bra utgångspunkt för diskussion kring matsvinn och
hållbarhet.

Ovanliga eller begränsat antal ingredienser.
Ge scouterna tre ingredienser som är lite ovanliga eller okända för scouterna sedan tidigare som de
sedan får vara kreativa med och skapa en rätt utifrån. Tänk på att välja närproducerat och efter säsong.
Ni kan exempelvis inspireras av maträtter som kommer från andra länders mattraditioner. Här kan ni
också variera aktiviteten genom hur ni väljer att de har tillgång till andra ingredienser och recept eller
inte.


Olika förutsättningar
Ge patrullerna samma ingredienser men låt dem tillaga dem med olika förutsättningar. Till exempel:
laga på stormkök, över öppen eld, använd bara ugn, laga maten utan att få prata med varandra eller
laga mat utan kniv. Ni kan också variera genom att låta patrullerna få olika lång tid eller låta dem laga
med eller utan halv- eller helfabrikat och ändå skapa samma maträtt.


Märken
Spårare/upptäckare:
Detta möte passar bra att använda som en del i märket Matettan eller Mattvåan där det ingår att prata om
hur du förbereder, lagar och diskar efter mat. Det ingår även att ha ett hållbarhetstänk i matplaneringen
och matlagningen.
Äventyrare/utmanare:
Detta möte passar bra att använda som uppstart för märket Mattrean.

 

Matlagningsredskap

Köksutrustning

Ingredienser