Musik överallt omkring oss

Den 22 februari firas World Thinking Day av scouter världen över som en scoutdag. World Thinking Day är ett tillfälle för oss alla att fira vår internationella rörelse tillsammans, lära oss om och agera i globala frågor som påverkar oss i våra lokala samhällen.

Till World Thinking Day 2023 har WAGGGS (World Association of Girl Guides and Girl Scouts) tagit fram ett aktivitetspaket. Temat för året är Our world, our peaceful future. Det här är en av aktiviteterna från aktivitetspaketet. Vill du se materialet i sin helhet hittar du materialet på engelska under dokument.

Musik överallt omkring oss

Förberedelser: Det kan vara till stor hjälp att ha några exempel på olika typer av musikinstrument eller rytmiska mönster, särskilt för de yngre åldersgrupperna. Om ni har ert möte på en plats som inte ligger i närheten av något naturområde så kan ni behöva samla naturföremålen innan. Leta efter saker i naturen som kan användas som musikinstrument innan aktiviteten börjar, så att det blir lättare att komma i gång. Du kan till exempel göra en skallra av frön, stenar eller löv som du lägger i en plastflaska eller pappersmugg. Du kan skapa en trumma av ett ihåligt föremål och några pinnar, göra en banjo med en kvist och några gummiband eller träpinnar för att skapa en takt. Du kan också använda många andra upphittade eller naturliga material för att skapa ljud.

Instruktioner: Visste du att Pythagoras och andra filosofer runt om i världen trodde att alla planeter är ordnade baserat på matematiska förhållanden och avger sina egna unika ljud? Hela kosmos existerar i harmoni och bildar på något sätt en musikalisk enhet.

Är det möjligt att hitta harmoni i naturen?

  1. Gå ut på en promenad i naturen och ta ett ögonblick för att stanna och lyssna. Lövens prasslande åstadkommer ett behagligt och avslappnande ljud, som nästan låter som en viskning. Vad kan du höra mer? Musik finns överallt! Om ni inte kan gå ut och gå utomhus, ska du be gruppen att tänka på naturens ljud. Du kan anteckna eller spela in alla intressanta ljud som du hör.
  2. Vad får en vistelse i naturen dig att känna? Skriv en kort mening som grupp, som uttrycker era tankar och känslor.  
  3. Kan du komma på ditt favoritljud i naturen? Är det åskans dån? Eller regndroppar som faller mjukt mot marken? En bäck som rinner sakta? Vågor som krossas?  
  4. Se dig omkring. Sedan antiken har människor använt material från naturen för att skapa musikinstrument. Vad kan du använda för att skapa musik?
  5. Kom på ett musikinstrument som ni i patrullerna kan skapa med hjälp av de naturresurser som ni ser runt omkring er (pinnar, stenar, löv osv.) samt rep och andra återvunna material. Kom ihåg att allt som åstadkommer ljud kan skapa musik!
  6. Tillverka ditt musikinstrument. Varje scout ska ha sitt eget instrument och alla i patrullen ska ha likadana instrument.  
  7. I patrullen ska ni hitta på ett rytmiskt mönster som har inspirerats av naturen. Ert stycke kan representera dramatiska händelser i naturen eller så kan ni skapa lugnande ljud för att hjälpa jorden att komma in i sin naturliga balans.
  8. Kombinera alla rytmiska mönster för att skapa en större musikkomposition. Ni kan antingen spela dem i efter varandra eller, ännu bättre, varva dem. Ni kan börja och sluta spela ert rytmiska mönster när ni vill. Ni får gärna experimentera och ändra dynamiken (volymen), tempot (hastigheten) och strukturen. Ni kan till och med utse en dirigent som ger gruppen instruktioner med handrörelser.

Tycker du om att sjunga? Du kan också lägga till en melodi till din komposition. Du kan antingen improvisera eller komponera en melodi. Du kan sjunga solo eller i grupp! Utforska alla möjligheter!

I den här aktiviteten ska du skapa kontakt med naturen och utforska naturens egna harmonier genom att skapa musik.

naturföremål, apparat för att spela in ljud, papper, sax, pappersmuggar, plastflaskor, snöre eller gummiband