Öva vintermatlagning på olika sätt
För att lära sig vilka utmaningar man ställs inför när man ska laga mat på vintern och vilka sätt som fungerar bäst.
Instruktioner
Välj ett tillfälle då det är kallt, minst fem minusgrader. Testa hur olika kök och eld fungerar när det är kallt.
1. Första uppgiften är att smälta snö med olika metoder. Låt gärna scouterna gissa hur lång tid varje sätt tar. Ni kan dela upp så att olika patruller gör olika metoder om ni inte har material för alla att prova allt.
- Spritkök med flytande bränsle, Tenol
- Spritkök med flytande bränsle, T-röd
- Spritkök med gas
- Bygga vanlig eld på snö (med ett isolerande lagen mellan snö och brasa). Trefot med kastrull.
Vilket var lättast/gick snabbast? Stämde det överens med det som scouterna innan trodde?
2. Välj ett av sätten och laga en enklare rätt ute. Gärna någon som kräver att skära och hacka något och lite tillagningstid. Jobbar ni med matmärken så är det här ett bra tillfälle att utveckla det.
Reflektera med hjälp av frågorna nedan.
Material
- Spritkök med flytande bränsle, Tenol
- Spritkök med flytande bränsle, T-röd
- Spritkök med gas
- Ved, trefot, kastrull
- Tändstickor
- Ingredienser till enklare maträtt
- Köksredskap till enklare matlagning
Detaljinformation
Tidsåtgång: 2-3 timmar
Typ: Matlagning