Patrullen Swampen. Andakt. Del 3/12

Patrullen Swampen. Andaktsserie för patrullen.”Bibelstudiet”.Del 3 av 12.
Patrullen Swampen. Andakt. Del 3/12

Denna aktivitet innehåller ett kristet budskap och att du som är ledare själv behöver reflektera kring andaktens budskap innan den hålls för scouterna – eller vid behov göra om den så att den passar din kårs scouter.

 

Samla patrullen och läs berättelsen. Fråga sedan scouterna en och en vad de tänkte på när du läste berättelsen om Patrullen Swampen. Avsluta gärna med att be en bön.

 

Idag ska vi studera Bibeln, sa Oskar. Så lade han fram sin Bibel på bordet i patrullyan.

- Va ́ tjock den är, sa Alex.

- Menar du att vi ska läsa hela ikväll? Frågade Evelina.

- Det går aldrig, sa Alex, du ser ju hur tjock den är, den tar flera år att läsa.

Petter tog Oskars Bibel och öppnade den.

- Inte en enda bild, sa han, fy vad tråkigt.

- Men där finns spännande berättelser, svarade Oskar.

Så började Oskar berätta en av berättelserna om Jesus:


En gång så skulle Jesus och hans lärjungar ta båten över till andra sidan sjön. Det hade varit en jobbig dag för Jesus så, så fort som båten lagt ut så lade sig Jesus ner och somnade. Lärjungarna turades om att ro. De flesta av dem hade ju varit fiskare innan de började följa med Jesus på vandring, så de var vana att ro. Plötsligt så började det blåsa upp. ”Det ser ut som det blir storm” sa Johannes. ”Vi får hoppas att den inte blir så stark” sa Andreas. Men vinden tilltog, det blev större och större vågor. Det blev svårare och svårare att ro. Lärjungarna blev riktigt rädda. Tänk om båten börjar ta in vatten. De fick sätta sig två och två vid varje åra för att få båten dit dom ville, ändå var det svårt. Åskan dundrade, blixtarna korsade på himlen och det blev riktigt mörkt med alla svarta hotfulla moln. Jag är rädd, sa Tomas. Det är jag med, sa Judas. Alla de andra lärjungarna höll med om att det var stor risk att båten skulle sjunka. Till slut så tog Petrus och skakade på Jesus som låg och sov i båten. När Jesus vaknade så skällde alla lärjungarna på honom: ”Varför ligger du och sover när vi håller på att sjunka med båten?” Jesus ställde sig upp, (fast man inte får stå i båtar) och så sa han till vinden och vågorna: ”Tig! Var stilla!” Och plötsligt slutade det blåsa, vågorna lade sig, åskan slutade mullra och solen tittade fram igen. Jesus och lärjungarna kunde fortsätta sin båttur till andra sidan sjön utan att vara rädda mer.

- Den här berättelsen står det om i Bibeln, sa Oskar.

- Den var spännande, sa Martina. Tänk om Jesus inte vaknat, då hade det nog inte gått så bra.

- Och tänk om Jesus inte sagt till vågorna och vinden att sluta, sa Wilma, vad hade hänt då?

- Jag vet inte, sa Oskar, men det var ju bra att dom väckte Jesus. Vi kan lära oss att det är bra att ha Jesus med sig varje dag. Ibland beter vi oss som att han ligger och sover i ett hörn någonstans och bryr oss inte om honom. Men Jesus vill vara med oss vad vi än gör och vi kan få be honom om hjälp alla dagar.

- Fast jag är aldrig ute och ror, sa Wilma.

- Det handlar inte bara om att ha Jesus med sig i båten när man håller på och ror, sa Oskar. Vad Bibeln vill lära oss är att vi kan ha Jesus med oss varje dag; i skolan, när vi sparkar fotboll, åker skidor, läser läxor.

- När vi är på scouterna, inflikade Petter.

- Ja, då också, sa Oskar.

- När vi sover, sa Niko.

- När vi äter mat, sa Martina.

Plötsligt satt hela patrullen och försökte ge en massa exempel på när Jesus vill vara med oss. Har du några exempel?

Till slut kunde de vara överens om att Jesus vill faktiskt vara med oss varje dag i livet, bara vi tillåter honom att vara det.

Att tänka på

Du som använder Swampens berättelser, se dem som en grundberättelse, försök göra berättelsen till din innan du berättar för scouterna. Använd dina ord och formuleringar där mina känns onaturliga för dej, då blir det bättre.

 

Ett tänt ljus eller lykta som skapar stämning och inger lugn kan med fördel användas.

Gruppstorlek: 1-8 pers
Tidsåtgång: 15-30 min
Målspår: Relationer