Patrullen Swampen. Andakt. Del 9/12

Patrullen Swampen. Andaktsserie för patrullen.”Cykelturen”.Del 9 av 12.
Patrullen Swampen. Andakt. Del 9/12

Denna aktivitet innehåller ett kristet budskap och att du som är ledare själv behöver reflektera kring andaktens budskap innan den hålls för scouterna – eller vid behov göra om den så att den passar din kårs scouter.

 

Samla patrullen och läs berättelsen. Fråga sedan scouterna en och en vad de tänkte på när du läste berättelsen om Patrullen Swampen. Avsluta gärna med att be en bön.

 

Idag var patrullen Swampen ute på cykelutflykt. Alla tyckte det skulle bli jättekul att cykla.
Först fick de cykla en bana på parkeringen utanför kyrkan. Det var mest för att se hur de kunde hålla balansen. Simon tyckte det var jättekul men Alex hade det svårare. Niko var så försiktig och cyklade så sakta så han nästan föll omkull. När alla cyklat banan var det dags att ge sig iväg på en längre tur. De skulle följa en karta där det var en del kontroller utsatta. Petter tog täten. Vid första kontrollen skulle de cykla med en sked i munnen och på skeden balansera ett ägg. Martina var först ut och det gick jättebra, sen var det Wilmas tur och hon kom nästan i mål innan hon tappade ägget. Evelina tappade ägget redan innan hon kommit igång att cykla. Sedan fortsatte de, nästa kontroll handlade om att kunna de olika delarna på en cykel. Däck, sadel och styre var lätt, men vad är navet och vad är en eker.

- En ek är ett träd, det vet jag sa Wilma, men vad är en eker?

- Ett annat träd, försökte Petter med.

- Det finns inga träd på cykeln heller, sa Niko.

- Navet är ju grejen som sitter i mitten av hjulet och ekrarna är pinnarna som går in till navet, det vet ni väl, sa Simon.

Martina tittade lite skämtsamt på Johanna och så sa hon: Du som alltid kan få in Jesus i allt vi säger eller gör, kan du få in Jesus i en cykel också?

- Lätt som en plätt, svarade Johanna. Om man tar ett cykelhjul, i mitten sitter ett nav. Tänk er att Jesus är som navet, han vill vara i mitten av allting. Han vill vara i mitten av våra liv. Tänk er sedan att var och en av er är som en eker som går in mot navet. Ju närmare ni kommer navet Jesus, desto närmare kommer ni också varandra. Det gör att även om två scouter tycker väldigt olika om en massa saker, så olika att ni startar på var sida om navet, längst ut vid däcket, så ju närmare in mot mitten ni kommer, desto närmare kommer ni också varandra. Så vill Jesus att det ska vara, han vill att vi alla ska komma nära honom och då kommer vi automatiskt nära varandra.

Att tänka på

Du som använder Swampens berättelser, se dem som en grundberättelse, försök göra berättelsen till din innan du berättar för scouterna. Använd dina ord och formuleringar där mina känns onaturliga för dej, då blir det bättre.

 

Ett tänt ljus eller lykta som skapar stämning och inger lugn kan med fördel användas.

Gruppstorlek: 1-8 pers
Tidsåtgång: 15-30 min
Målspår: Relationer