Patrullflagga
Instruktioner
”’Låt alla göra något”’
Ledaren behöver tänka igenom uppgiften, så att alla i patrullen har något att göra och kan bidra med sin del till patrullflaggan. Några kan tillverka staven, några själva flaggan, några patrullsymbolen och några andra de lösa utsmyckningar som tillkommer.
”’Staven”’
Staven kan vara snidad men gärna med bibehållande av träets naturliga växt och utseende. Om en bit av roten får följa med, kan den göras till en fin stavtopp eller krona. Skulpturer under flaggan är också tjusigt, liksom släta ytor för lägermärken eller prismärken. Gör staven så personlig som möjligt. Låt fantasin flöda. Man kan till exempel gradera staven i decimeter som markeras genom inskurna ringar. Lämplig stavlängd är 1,5 – 1,75 meter.
”’Flaggan”’
Själva patrullflaggan kan göras på många sätt. Läder är vanligast men är dyrt. Huvudsaken är att materialet är beständigt. Små läderbitar (spill) är billigare och kan sys ihop till ett snyggt collage. Markisväv och jeanstyg går också bra. På det valda underlaget skapas sedan något som hör ihop med patrullnamnet.
Skär ut figurer och bokstäver som sedan sys eller limmas (med textillim) på underlaget. Dekorera gärna flaggan med t ex patrulldjurets svans eller en hornbit. Hålslå kanterna och snöra med laskband (läder) eller makramégarn. Häng fast minnessaker och priser i lädersnoddar. Nita fast lägermärken på flaggan.
Patrullflaggan blir mer orginell om patrullsymbolen får påverka hela utformningen. Patrull Bäverns stav kan till exempel haett bävergnag på staven.
Att tänka på
Aktiviteten kan med fördel spridas ut över flera möten under en termin.