Påverka och besluta (Inför demokratijamboree)

Aktiviteten är hämtad från aktivitetspaketet Demokrati för alla. Materialet i sin helhet hittar du under dokument. 

Scouterna tar del av en eller flera motioner till årets Demokratijamboree och lär sig om hur motioner
fungerar.

Scouterna får förståelse för att beslut som tas på nationell nivå kan påverka dem. Genom att titta
på en motion av många så får scouterna en aning om hur saker går till och att vissa beslut tas på
nationell nivå.

Påverka och besluta (Inför demokratijamboree)

FÖRBErEDElSER
Läs igenom motionerna till året Demokratijamboree och välj ut en motion som är relevant för er.
GENOMFÖRANDE
I Scouterna jobbar vi med Learning by doing, det vill säga att vi lär oss genom att prova på och lära oss av resultatet. Det gäller såklart även demokrati. Alla kan vara med och påverka genom att alla medlemmar får skriva motioner. Det som är viktigt att tänka på när ni vill ha en förändring är var den ska/kan äga rum. Till exempel om ni vill måla ert patrullnamn på väggen i scoutlokalen är det kåren som kan bestämma det. Då blir det mest konstigt om ni skulle skicka frågan till alla scouter i Sverige. De kan inte bestämma över vad ni gör i er scoutlokal. Eller om det handlar om var ni vill åka på hajk eller ha för fika.
Men om ni kommer på något som skulle vara bra för alla scouter i Sverige kan ni skicka en motion till Scouternas stämma, Demokratijamboree. Det kan exempelvis vara att ni vill att alla scouter ska kunna ta ett specifikt märke eller att alla ska ha samma sångbok.
Kolla igenom årets motioner till Demokratijamboreen och välj en som ni tycker verkar intressant utifrån ert perspektiv. Här har vi valt att titta på MOTION nr 7, 2020 – Sjunga Schysst. Den handlar om att motionären vill att scouterna nationellt gör en samling med sånger, visor ramsor som har ett schysst innehåll. Läs i faktarutan om hur en motion fungerar.
Efter att ni har läst motionen och svaret från styrelsen diskuterar ni i patrullerna vad ni tycker i frågan. Hur ni tror att ett beslut för eller emot kan påverka er patrull, avdelning eller scoutkår?

ATT FÖRSTÅ MOTIONEN
Vad betyder schysst i det här fallet? Ibland kan sånger vi sjunger handla om saker som inte är snälla eller
har ett bra innehåll, men vi sjunger dem utan att tänka på vad texten handlar om för det är en tradition.
Men om vi börjar att lyssna på innehållet så kan vi eller någon annan bli ledsen och kanske tro att de som
sjunger faktiskt menar vad de sjunger.
• Har vi uppfattat motionären rätt?
• Vad tycker vi?
• Finns det något vi inte håller med om? Vad håller vi med om?

ATT SKRIVA EN MOTION
När du skriver en motion finns det oftast en bakgrundstext som beskriver det som du vill förändra och hur du tänker runt det. Efter det finns en att-sats, där du beskriver vad du vill att mötet ska besluta. Det är viktigt att tänka på att att-satsen är det mötet beslutar om och att den ska vara lätt att förstå även utan bakgrundstexten.

STYRELSEN TYCKER TILL
Oftast finns det också ett svar från styrelsen om vad de tycker om motionen. Med en beskrivande text förklarar de om de vill att stämman ska bifalla eller avslå motionen. Styrelsen vet ofta om det redan finns planer på att göra något om frågan, eller så har de annan kunskap som kan vara bra för dem som ska rösta att veta om innan de röstar. Detta samt att alla på mötet pratar med andra om hur de tänker rösta och varför gör att alla får chansen att lära sig mer om frågan och kan ta ställning till hur var och en själv vill rösta.

REFLEKTION
• Vad kan beslut som tas på nationell få nivå för
konsekvenser för er som scouter och i er scoutkår?
• Måste ni bry er om alla beslut som tas?
• Vad gör ni om ni är emot ett beslut som tas?
• Vad skulle du vilja att det beslutas om för alla
scouter i Sverige?

Handlingar till årets Demokratijamboree.