Reflektion/Andakt: MYRAN – Avsked

Tanken är att berättelsen ska beröra värderingar och allmänna frågor som alla kommer i kontakt med.
Reflektion/Andakt: MYRAN – Avsked

Denna aktivitet innehåller ett kristet budskap och att du som är ledare själv behöver reflektera kring andakternas budskap innan de hålls för scouterna – eller vid behov göra om dem så att den passar din kårs scouter.

 

De går att läsa i vilken ordning man vill även om det är lämpligt att börja med ”Nya scoutkompisar” där patrullen Myran presenteras lite mer ordentligt och avsluta med ”Avsked”.Efter varje berättelse följer ett avsnitt som kallas för ”Samtal”. Tanken är att varje ledare ska kunna använda samtalsunderlaget på ett sådant sätt att det är anpassat för patrullen. Välj ut frågor och tankar så att det blir meningsfullt för scouterna.

 

Sakta men säkert började hajkplatsen förändras från scoutplats till en vanlig skogsdunge igen. Den ena föräldern efter den andre anlände och trötta scouter plockade ihop det sista av sin packning för att lämna den i bilarna. Men innan det var dags att åka hem igen så skulle det vara avslutning med prisutdelning och gemensamt fika.

Anna, Ylva och Nike hade bott i ett stort tält tillsammans med några av tjejerna i en av de andra patrullerna medan Martin, Niklas och Rikard hade bott i Niklas tält. Nu höll killarna på att packa ihop tältet med hjälp av några föräldrar. Tjejerna stod och tittade på, deras tält tillhörde kåren och skulle packas ihop av ledarna senare. 

Alla scouternas föräldrar kom för att hämta dem och de visade stolt upp hajkplatsen för dem.  Plötsligt slog någon på gongongen och ropade att det var samling. Patrull Myran sprang förväntansfulla till samlingsplatsen för de visste att det var nu de skulle få veta vem som vann spårningen. De satte sig ner längst fram och scouternas familjer satte sig runtomkring.

- Hej och välkomna hit, började Helén. Vi har haft några roliga dagar här på hajken och jag tror och hoppas att alla kommer att komma ihåg den här hajken för allt roligt vi varit med om trots att vädret inte var så roligt i början.

Ylva och Rikard tittade på varandra och fnissade, de hade varit ute när det regnade och åkt kana i backen bakom killarnas tält. Deras föräldrar skulle nog inte gilla hur deras jeans såg ut…

- Nu är det dags för oss att berätta hur det gick i spårningen. Innan vi meddelar resultatet så måste vi säga att vi var mycket imponerade av scouterna att de både orkade och var så positiva under spårningen. Kul.

Patrull Myran tittade spänt på varandra.

- På tredje plats, sa Helén, kom patrull Älgen.

Patrull älgen gick fram och en ledare körde bra-ropet och de fick varsin reflex.

Helén fortsatte: - På andra plats kom patrull Myran!

Alla i Myran stormade upp med ett tjut och ledaren körde bravo-ropet.

Lite besvikna var de för att de inte hade vunnit, men de var rätt nöjda för de kåsor de fick som pris. Sedan fick de gå ner och sätta sig. 

- Eftersom denna spårning kallas för rävjakten så kommer den patrull som vinner att få vandringspriset i form av en uppstoppad räv, dessutom får de var sin kniv. Och vinnarna är patrull Björnen. 

Patrull Björnen, som var ett år äldre än scouterna i Myran, sprang fram till Helén och där framme kramade de om varandra. Först delades knivarna ut och sedan fick de ta emot räven.  - B-R-A, VO-, VO-, VO, Bravo-bravo-bravo!  Scoutropet ekade när alla tog i. Sedan började Helén räkna upp vilka som kom på delad fjärde plats, vilket var alla som inte kom på de tre första platserna. 

- I och med detta så är det här scoutåret slut och vi hoppas att vi ser de flesta till hösten igen, sa Helén till slut. Tack för det här året och välkomna igen till hösten!

Och därmed var hajken slut och det var dags att åka hem. Alla scouter var trötta och de såg fram emot att få komma hem och ta det lugnt.  Innan de lämnade hajkplatsen så kramade alla i patrullen om Jesper och Helén, tackade för terminen och lovade att de skulle komma tillbaka till hösten.

Samtal

Att avsluta en termin är alltid lite både och, man vill ha ledigt lite grand samtidigt som det är roligt att gå på scouterna. Kanske är det så att man behöver en paus från scouterna så att man riktigt kan längta tills det börjar igen.

  • Tror du att det kan vara så?
  • Kan man uppskatta allt man har om man inte är utan det ett tag?
  • Hur känner du när en hajk eller ett läger tar slut? Skönt? Tråkigt?
  • Vad ser du fram emot att få vara med om nästa termin?

 

I Bibeln berättas det om när Jesus tog avsked av sina lärjungar innan han återvände till Gud i himlen. Det var många som inte ville att han skulle försvinna från jorden och de var osäkra på hur det skulle gå när han försvunnit. För att trösta sina lärjungar sa Jesus: ”Jag är med er alla dagar till tidens slut” (Matt 28:20)

Prata med scouterna om vad de varit med om under året. Ta gärna fram programmet så att ni får stöd för minnet. Fundera på vad ni vill uppleva och göra tillsammans nästa år. Skriv ner scouternas idéer. Ibland kan det vara svårt som scout att veta va man ska ha för förväntningar eftersom de inte alltid vet vad som står till buds, berätta gärna vad det finns för möjligheter.

Bibel, penna, papper