Reflektion/Andakt – Tempelrensningen

Det här är ett projekt som lämpar sig även vid tillfällen med ”struliga” scouter som har svårt att respektera andakten.
Reflektion/Andakt – Tempelrensningen

Denna aktivitet innehåller att kristet budskap och att du som är ledare själv behöver reflektera kring aktivitetens budskap innan den hålls för scouterna – eller vid behov göra om den så att den passar din kårs scouter.

 

Till vad använder vi kyrkan? Finns det lokaler som är heliga? Det här är ett projekt som lämpar sig även vid tillfällen med ”struliga” scouter som har svårt att respektera andakten.

Tempelrensningen är hämtad från Nya Testamentet. Berättelsen om när Jesus rensar templet är en av de få där Jesus blir riktigt arg. Det er en bra berättelse för att visa på Jesu olika sidor, att han inte alltid var snäll mot alla.

Berättelsen om när Jesus rensar templet är en av de få där Jesus blir riktigt arg. Det är en bra berättelse för att visa på Jesus olika sidor, att han inte alltid var snäll mot alla. 

Berätta med egna ord MARKUS 11:15-19

Texten nedan är skriven som om den vore berättad av någon som var på plats när det hände. Läs igenom texten ett par gånger innan du ska berätta den. Försök sedan att berätta den utan att läsa innantill. Det gör berättelsen mer levande.

 

Det var mitt livs märkligaste dag! ”På morgonen gick jag till templet. Det gjorde jag nästan varje dag, så jag visste precis hur jag skulle hitta dit.

Det svåra var när jag kom upp på tempelgården. Där var bord, stolar, djurburar och annat överallt, så det var svårt att hitta rätt. Ibland hängde det skyltar eller fågelburar i vägen som jag slog huvudet i. Men jag är ganska van vid blåmärken i ansiktet, jag har varit blind i tio år, så nu hade det blivit som en vana att ta sig fram på tempelgården för mig.

När jag hade hittat platsen där jag brukar be började det plötsligt låta som om det hände något en bit bort. Borden brakade i backen, människor skrek och duvor och får verkade rymma. Jag blev rädd och osäker, vad hände? Jag hörde att någon ropade ilsket inne i vimlet, men inte förrän det lugnade ner sig lite kunde jag höra varför han var arg och vad han sa:  ’Mitt hus ska vara ett bönens hus, men ni har gjort det till ett rövarnäste!’ Jag hade längtat länge efter att få höra honom, det var Jesus. Det blev så annorlunda i templet den dagen. Han gjorde så att jag kunde se igen. Jag blev så glad att jag började dansa runt och sjunga tillsammans med barnen som var där. Jesus satt och log och tittade på. Sedan berättade han så spännande för oss om Gud, det kändes som om Gud själv satt där hos oss.”

Att göra

Plats för bön - Kyrksalen. Ta med gruppen in i kyrksalen, fundera tillsammans omkring dess utformning. På vilket sätt kan det vara en plats för bön? Skulle de vilja göra om på något sätt? Vad är det i kyrksalen som hjälper oss att möta Gud och varandra?

Fundera även på hur ni brukar sitta vid andakten. Skiljer sig kyrksalen från resten av kyrkan? På vilket sätt?

Diskutera om man får göra vad som helst i kyrkan.

Samtala om det finns bra ”platser” i mig, i mitt liv för bön och gudsgemenskap. Vad kan det innebära att ”möblera om” i mitt liv?

En rövarkula?

Starta med samma diskussion som ovan, dvs får man göra vad man vill i kyrkan? Finns det heliga rum?

Gå sedan vidare och diskutera följande: i texten blir Jesus upprörd över hur judarna förvaltade templet. Diskutera hur vi förvaltar Guds gåvor. Är våra liv som tempelgården? Är det pengar eller brist på pengar som är drivkraften i våra liv?

Läs några fler bibelord om Jesus och pengar: Mark 12:41-44, Matt 23:23, Mark 10:2127, Luk 14:15-24.

Skriv ett brev med era frågor och funderingar till ert ungdomsråd och er församlingsstyrelse.