Snöbivack

Att bo i snöbavck är spännande och intressant. Skulle du överraskas av snöstorm är det livsviktigt att veta hur man bygger en skyddande bostad.
Snöbivack

Denhär aktiviteten genomförs med fördel med äldre scouter och som ett test i vad man kan göra om man går vilse eller överraskas av snön. Se dock till att ni bygger rätt så att ingen fastnar under den tunga snön.

 

Diskutera upplägg och byggnad så att ni är överens innan ni drar igång. Det kan med fördel göras på ett eget möte eller några timmar innan under en hajk tex.

Låna böcker på biblioteket om att bygga bivack, kolla på youtube och läs på ordentligt - eller varför inte ta in en expert som byggt dem innan som kan lära er? Här nedan finns en kort beskrivning men ni kommer behöva än mer kunskap för att bygga en faktisk bivack och undvika risker som koldioxidförgiftning mm.

 

För yngre barn kan ni välja att bara göra snögrottor istället. Det är en kul dagsaktivitet för alla åldrar. Använd gärna vattenfärg för att skapa kul och fantasifulla kreationer i snön!

 

 

Bygg såhär:

 

Först sök upp en driva som är minst 4-5 meter, men tänk på att inte bugga i en driva som är högre än 5m från toppen till dalbotten – Lavinfara!

Sedan ska du börja att gräva ett dike rakt in i drivan. Efter någon meter så börjar du vigda diket till ett rum (du ska kunna stå rakt). Forma taket till ett valv så att det blir starkt och så att du slipper takdropp. Se till att snökan har bra ventilation eftersom, det går åt mycket syre speciellt när man lagar mat.

 

Britsarna i snökan ska göras så breda och långa att man inte kommer i kontakt med snöväggen, man ska inte bli kall och våt. Skär ut ljusnischer i väggen med plats för stearinljus.

Om man gör ingångshålets överkant lägre äm britens höjd får man ett varmluftslås och kan låta ingången vara öppen – ingen risk för koloxidförgiftning.

Gör ett ventliationshål i snökans vägg nära eldstaden. Låt staven sitta kvar i hålet.

Ingången till snökan stängs omsorgsfullet med stora snöblock.