Sockerkaka i apelsin över öppen eld

En god efterrätt över öppen eld, som även är ett kul pyssel.

Sockerkaka i apelsin över öppen eld

På vintern kan ni förbereda apelsinerna inomhus och sen avsluta med att grädda dem utomhus. Lek lite lekar under tiden om det är kallt för att hålla värmen.

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl socker
  • 1½ tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk
  • 50 gr margarin
  • 1 apelsin per person

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt mjölk och smält margarin. Dela apelsinerna -ena delen blir själva formen, den andra blir lock (fruktköttet äts tillsammans med kakan eller som efterrätt) och häll smeten i ena skalhalvan. Lägg på locket och placera apelsinen i glöden. Sockerkakan ska vara alldeles torr inuti när den är färdiggräddad. Pröva med en sticka. När stickan känns torr är sockerkakan färdig.

Det går också bra att använda färdig sockerkakssmet som ni blandar i vatten. Finns att köpa i mataffären.

Att tänka på

Sätt igång elden i god tid innan så det hinner bli en riktigt bra glöd.

På vintern kan man göra iordning smeten och apelsinerna inomhus och sedan gå ut och leka lekar när de gräddas på elden utomhus.

En bra glödbädd. Förbered i tid.