Sommarfesten hos Aeropodderna

Detta är en aktivitet för utmanare från Jamboree22. Tyvärr är inte allt material som krävs sparat, men använd gärna aktiviteten som inspiration och komplettera själv med annat material ni har på kåren. 

I den skogstäckta världen Aero lever Aeropodderna bland träden. De håller mestadels till i sina hängande hus och på gångbroar mellan träden för att inte störa naturen på marken och göra så liten påverkan som möjligt på världen de bor i. Invånarna i Aero lever i ett matriarkat, det betyder att flickor och kvinnor oftast bestämmer och de föredrar alltid att kommunicera med kvinnor och flickor om de får välja, även om de är vänliga mot alla levande varelser. 

 

Vid den här tiden varje år så håller Aeropodderna den årliga sommarfesten. Då samlas flera familjer och firar tillsammans. Detta görs genom olika aktiviteter och tävlingar mellan familjerna. Det är en blandning av firande över hur fantastisk deras värld blivit på grund av de val dom gjort men också en påminnelse om vad dom gjort för att komma dit dom är idag. 

Eran patrull är välkommen att delta i denna sommarfest genom att vara med i de aktiviteter och tävlingar som anordnas. 

Sommarfesten hos Aeropodderna

Station 1:

Innehåller 2 mindre tävlingstationer.

Nr 1 där patrullen ska fiska fisk med hjälp av en magnet. Patrullen står runt om ”sjön” med minst varsitt snöre (det finns 8 - 10st snören) i handen. Sedan ska dom utan att prata med varandra fiska upp samtliga fiskar så fort som möjligt. När dom lyckats så slängs alla fiskar tillbaka i ”sjön” och sedan ska dom göra om det hela men får nu prata med varandra. Om patrullen blir för högljudd så går man och petar av fisken dom har fångat och påminner om att om man väsnas för mycket så skrämmer man bort fisken.
 

Nr 2 är ett litet pussel som hänger i luften. Patruller behöver lägga pusslet i luften för att få fram vad pusslet föreställer. När pusslet är lagt så bildar pusslet ett chiffer som patrullerna måste lösa. Patrullerna får inte ta ner pusslet, det måste läggas i luften. Om patruller har något dom kan tänkas vilja använda till sin hjälp i sin patrullpåse så är detta helt tillåtet.

Station 2:

Här ska patrullerna få plantera lite. Varje patrull får en kruka (alltså en kruka per patrull) som dom får fylla med jord och sedan peta ner ca 3 ärtor i.

Sedan så pratar man om fördelarna med att odla saker själv. Lite om vad de finns för olika förutsättningar för att lyckas. Tillexempel så kräver avokado väldigt mycket vatten för att odla - men man kan odla fler bondbönor med mindre vatten och på dessa göra en slags guacamole, tomater och potatis bör man inte odla i närheten av varandra då tomaterna kan drabbas av bladmögel vilket gör att skörden blir dålig eller helt uteblir.

 

Station 3:

Stationen är ett spindelnät som patrullerna ska ta sig igenom utan att nudda nätet som det sitter bjällror i, när en person tagit sig igenom ett hål så är det hålet ”förbrukat” och får inte användas av någon annan. Om en bjällra plingar så får den personen börja om och det hålet är förbrukat, om det är slut på hål så får man börja använda de hål där man kommit åt bjällror tidigare. Spindlars nät är starkt men klarar inte hur mycket som helst. Här övar Aeropodderna på att vara försiktiga och se sig för i naturen för att inte störa och förstöra.
 

Station 4:

Patrullerna ska samla in olika saker för att dekorera festbordet till kvällen, denna fest missar tyvärr patrullerna då dom måste återvända till sin egen värld innan festen hunnit äga rum. Men patrullerna får ändå vara med och bidra.

Det varje patrull ska samla in är:

 • ____ st Stenbaggar i olika storlekar (dessa finns i alla möjliga färger och former, kan ibland vara lite svåra att hitta pga sin storlek)
 • ____ st Dunbollar, ett av världens mest hotade djurarter. Dessa får vara med på festen där de bjuds på godsaker och sedan får återvända till det vilda mätta och nöjda
 • ____ st blommor, finns många olika sorter att välja på

Här är det meningen att patrullerna ska få öva på att titta ordentligt och ta sig varsamt fram så inga djur skräms eller växter blir nedtrampade.

Stenbaggar och Dunbollar skapas efter ledarens egna kreativa förmåga med det som finns att tillgå på kåren. 

Vi hoppas att denna aktivtet gett dig inspiration för ett utmanarmöte hos Aeropodderna! 

 

Station 1: 

 • Magnet 
 • Rep 
 • Fiskar med magneter på sig
 • Pussel bestående av olika chifferbitar som tillsammans bildar ett chiffer. Detta skapar ledaren själv. 

Station 2: 

 • En kruka per patrull 
 • Jord 
 • Tre ärtor, eller något annat att odla 

Station 3: 

 • Rep för att göra "spindelnät" 
 • Bjällror 

Station 4: 

 • Stenbaggar, dunbollar, blommor