Tälja - från Terminsprogram Redo för läger

Om det är kallt är det bra att genomföra den här aktiviteten inomhus. När man är ny med kniven blir det bara svårt om man har klumpiga vantar eller fryser om fingrarna. Om ni har möjlighet så placera patrullerna tillsammans med en ledare i olika rum i lokalen. Har ni bara ett rum så sätt er i hörnen så att scouterna har ryggen in mot mitten.

Tälja - från Terminsprogram Redo för läger

Scouterna ska tälja en smörkniv. Ledarna har i förväg sågat upp lagom stora bitar av trälister man kan köpa på byggvaruhus. Visa scouterna knivarna, hur man ska hålla, hur man ska sitta, att man aldrig täljer mot sig, att man inte leker och busar med eller runt knivar, att kniven alltid ska vara i sitt fodral när den inte används och så vidare.

Scouterna får rita ut en smörkniv på listbiten med en blyertspenna. Sätt sedan scouterna med lagom mellanrum, märk ut sittplatser med sittunderlag om det hjälper scouterna sitta still. Om ni är ute är det bra att sätta fyra scouter i rad på ett liggunderlag med varannan person med benen åt höger, och varannan åt vänster. En annan idé är att sätta scouterna så att de har ryggen mot varsitt träd.

Det är viktigt att en ledare är med och håller ett vakande öga. Scouterna behöver säkert bli påminda om hur man gör under tiden och var noga med säkerheten. Se till att det är lugnt så att scouterna kan koncentrera sig.

När scouten har täljt klar sin smörkniv får de sandpappra kniven len, bränna in sitt namn på den med brännpenna och till slut olja in den i en giftfri vegetabilisk olja, till exempel solrosolja. Smörkniven får scouten ta hem.

Scouterna ska under ledarnas ledning få lära sig hur man använder kniven på ett bra och säkert sätt. Scouterna får lära sig genom att göra en riktig smörkniv.

  • Trälister sågade i bitar

  • Blyertspennor

  • Knivar, vassa med parerstång

  • Brännpenna

  • Vegetabilisk olja