Terräng(multi)fotboll

För att få röra på sig och samarbeta.
Terräng(multi)fotboll

Man kan variera flera parametrar såsom antal mål, art av mål och antal bollar, men så här gjorde vi:

Utgångspunkten är fotboll, något som de flesta har spelat, mer eller mindre, någon gång. Alla förstår att man är med i ett lag och ska försöka göra mål mot det andra laget.
En annan utgångspunkt är att alla ska få vara med, oavsett hur duktig man normalt är i fotboll. Därför har vi minst två bollar samtidigt i spel.

 

Vi börjar med att se ut en lagom plats i terrängen, gärna i skogen. Det gör inget om marken lutar, det är träd och tuvor i vägen, snarare tvärtom.
Man behöver heller inte ha fotbollsskor, utan de skor man har duger, såvida det inte är träskor. Vandringskängor är utmärkta p.g.a. sin stabilitet.

 

”Planen” kan vara 10 m lång, eller 25 m eller något annat mått, det har en underordnad roll. Försök se ut två lagom stora mål, det kan t.ex. vara mellan två träd. Dessa två mål behöver inte stå mitt emot varandra, utan kan lika gärna stå i vinkel. Om ett mål ger den ena laget mer fördel får man göra halvtidspaus och byta sida.

 

Dela upp två lag så rättvist som möjligt. Förklara att det är viktigt att alla låter alla vara med i leken.
Ofta blir det några som är ”litet duktigare” i att hantera och jaga bollen och göra mål. Det gör inget, för det är därför vi har ytterligare minst en boll i spel. Medan ”eliten” är fullt upptagen med att jaga den ena bollen kan övriga jaga den andra. På så sätt får fler chansen att dribbla, passa och göra mål, samt att alternera mellan bollarna/grupperna.
Just själva dribblandet kan vara litet svårt i terräng, varför man får försöka passa mer i stället.

Mål räknas när man lyckats skjuta in bollen i det andra lagets terrängmål.
Se sedan till att få bollen i spel igen, antingen direkt, eller genom kast mot träd med studs, eller vad man kommer på. Under tiden pågår spelet med den andra bollen.

 

Om man vill kan varje lag ha mer än ett mål och man kan också tänka sig att alla spelar mot ett enda, obemannat mål. Bara fantasin begränsar.

 

Om det blir alldeles för ojämnt i målgörandet, så kan man flytta över spelare mellan lagen. Det är bra om en ledare bevakar att detta går schysst till.

 

Man kan också tänka att för varje mål ett lag gör, så får man lotta bort en av sina spelare till det andra laget. På så sätt kan det bli ojämnt i antal, men samtidigt jämnare i resultat. Det är viktigt att man inte ”väljer” bort en ”mindre bra” spelare, utan just lottar slumpmässigt, så att ingen pekas ut som sämre.

Att tänka på

Ha gärna korta matcher om, säg, fem minuter innan sidbyte och efter ytterligare fem minuter av spelande kan man göra om lagen, och/eller finna nya mål att spela mot.
Målen behöver inte vara mellan två träd, det kan lika gärna vara att träffa en stubbe eller åka ner i en grop.

Vitsen är att alla spelarna ska röra på sig, ha roligt och skratta mycket.

Säkerhet

Vilda språng i terrängen gör att man kan snubbla över hinder, falla och slå sig, vricka fötterna och springa in i något träd. Ha gärna förbandsmaterial i närheten och någon stödjande binda om så skulle behövas.

 

  • 2 eller fler bollar.
  • Ev visselpipa (tälj gärna en själv av sälg eller rönn).
  • Pannlampor om det är mörkt.
  • Passande skodon.