Tur i retur - från Terminsprogram Redo för läger

Tur i retur - från Terminsprogram Redo för läger

Lek

Svanskull. Alla scouter sätter en eller flera ”svansar” bak i byxlinningen. Svansarna kan vara knoprep, sisalbitar eller scoutens egna halsduk. Visa scouterna inom vilket område de får röra sig. Nu gäller det att knycka svansar från de andra. När man har knyckt en svans sätter man den bak på sig själv. Även om man inte har någon svans får man fortsätta jaga, eventuellt kan ledarna dela ut fler svansar efter hand.

Tur i Retur

Mötet kan genomföras på två sätt. Ett sätt är att skapa stationer som patrullerna besöker i tur och ordning, eller att patrullerna gör samma moment samtidigt. Vilket sätt som är bäst beror på gruppens storlek.

Sopskolan- en liten organisationslek

I Sopskolan får scouterna lära sig allt om sopor och återvinning. Scouterna får ett frågeformulär. Patrullen ska tillsammans försöka svara på frågorna i frågeformuläret och lösa de uppgifter som finns att lösa. Svaren finns på lappar som är uppsatta i närheten av lokalen. Patrulledaren ansvarar för att fylla i frågeformuläret och får inte lämna ”boet”. Patrullboet består av en uppklippt sopsäck. Vid boet finn också fyra återvinningslådor och 15 stycken ”skräp”. Under övningen skall patrullen försöka sortera skräpet rätt.

Återvinningslådorna är: Glas, Papper, Metall, Farligt avfall och elavfall

Frågeformulär:

  1. Hur mycket skräp slänger varje människa i Sverige per år? Svar:

  2. I patrullen skall ni slänga era gamla sunkiga gympaskor. Räknas det som farligt avfall? De luktar riktigt illa!
    Svar:

  3. Är det sant att man kan göra trädgårdsmöbler av gamla plastförpackningar? Svar:

  4. I patrullen så har ni bestämt er för att återvinna er gamla dator. Vart skall ni lämna den? Svar:

  5. Ringa in de prylar som ni i patrullen inte får slänga hemma i soppåsen: (bild på mobiltelefon batterier, glasflaska, gympasko och apelsin)

  6. Samla in 10 skräp som ni hittar runt scoutlokalen och sortera skräpet i återvinningslådorna.

  7. Vad händer med en soppåse som slängs på rätt sätt? Svar:

  8. I patrullen har ni fått ett riktigt brev och skall återvinna kuvertet. Var skall ni slänga det? Svar:

Informationslappar som finns placerade i ett avgränsat område:

1. Skräp

I Sverige slänger vi en massa skräp varje år. Allt möjligt räknas som skräp: matrester, gamla tv-apparater, tomma läskburkar och tidningar. Varje svensk slänger ca 500 kg skräp per år! Tänk på det nästa gång du slänger din gamla tandborste!

2. Farligt avfall

Många saker runt omkring oss innehåller farliga ämnen som kan skada djur, natur, växter och människor om de slängs på fel sätt. Även små mängder farligt avfall kan göra stor skada. Till exempel kan det finnas kvicksilver i batterier. En tesked kvicksilver räcker för att förgifta en hel sjö!

Exempel på farligt avfall är:

  • Nagellack

  • Färg

  • Lim

  • Sprayburkar

  • El-avfall som: Batterier, mobiltelefon, TV-spel, Mikrovågsugnar, Datorer

  • Farligt avfall skall du lämna på:

  • Återvinningscentralen

  • På miljöstationen

3. El och batterier

​​​​​​El-avfall och batterier skall lämnas in på rätt ställe. Återvinningscentralerna tar emot nästan allt som inte kan slängas i soppåsen hemma. Batterier kan du även lämna i batteriholkar och i en del butiker som säljer batterier.

Varje svensk lämnar cirka 16 kilo el-avfall och batterier efter sig varje år. Ett sätt att minska mängden är att inte köpa mer prylar än vad du behöver!
 

4. Återvinning

  • När vi sopsorterar och lämnar gamla saker till återvinning så blir det möjligt att göra nya saker av gamla:

  • Gammalt tidningspapper kan bli nytt papper ända upp till 8 gånger

  • Konservburkar blir nya burkar men även delar i bilmotorer!

  • Av plastförpackningar så kan man göra bland annat soppåsar och trädgårdsmöbler!

5. Soppåsen

Soppåsen är till för avfall som uppkommer i hushållet. Det som blir över då du sorterat ut farligt avfall, elavfall, grovavfall, förpackningar och tidningar.

Det här ska ner i soppåsen: Kuvert, stearinljus, post-it-lappar, tygbitar, kattsand, tuggummi, disk- och tandborstar, blommor, blomjord, disktrasor, småsaker av gummi, strumpor, blöjor, bindor, tobak.

Vad händer sen med soppåsen? Hushållsavfall/restavfall förbränns i (lokalt verk) och blir till värme, el och varmvatten till våra bostäder.

 

Återvinningsbowling

Till det här behövs 10 st tomma petflaskor, som kan variera i storlek samt en eller ett par bollar/klot. Patrullen får fylla flaskorna halvvägs med grus eller vatten. Patrullen spelar sen bowling med hjälp av klotet. Leken visar att saker kan återanvändas till helt andra saker än det är tänkt.

Gammalt blir nytt

Scouterna ska para ihop rätt gammal sak med rätt ny sak. Bäst är det om man kan få tag i sakerna på riktigt, men annars går bilder bra. Här är några exempel:

Mjölkpaket – blir till - nytt mjölkpaket
Plastflaska – blir till – bilmatta
Petflaska – blir till – ny petflaska Plastförpackning- blir till – fleecefilt Ketchupflaska (i plast) –blir till- utemöbler (i plast) Glasflaska – blir till- ny glasflaska

Glasflaska – blir till – glasfiberull (isolering)
Kesoburk- blir till- plastkasse
Dagstidning- blir till- toalettpapperKonservburkar – blir till – bildelar

Syftet med scoutmötet ”Tur i Retur” är att genom lek och enkla övningar öka kunskapen kring hur olika material kan återvinnas och bli till nya saker. De får också lära sig hur de kan bli duktiga på att ta till vara på jordens resurser. 

  • Svarslappar

  • Informationslappar i plastfickor

  • Nya och gamla produkter – eller bilder på dem

  • 10 petflaskor

  • 1 eller flera bollar