Tycka om min kropp

Det är viktigt att ta hand om sig själv! Det inkluderar att ta hand om vårt eget kroppsliga självförtroende. Skönhetsnormer pressar oss att fokusera på det vi inte gillar med våra kroppar, så låt oss istället fokusera på att uppskatta vad våra kroppar gör. Gör den här aktiviteten för att bygga upp kroppens självförtroende genom en guidad meditation.

Den här aktiviteten är hämtad från materialet Action on Body confidence. Hela materialet hittar du på engelska här.

Tycka om min kropp

Tänk på att anpassa aktiviteten till din grupps förutsättningar!


Lägg dig ner på en bekväm plats. Blunda och lyssna när ledaren läser upp följande text långsamt, och pausar mellan varje stycke för att ge tid för eftertanke:

  1. Börja med att fokusera på din underkropp (dina fötter, tår, ben, vader, lår, höfter), tänk på alla platser du har varit med din kropp. Välj en favoritplats – en spännande semester, en scouthajk, ute med dina vänner eller hemma. Tänk på hur din kropp har hjälpt dig att komma till och njuta av denna plats, t.ex. dina ben hjälpte dig att gå runt på semestern; dina tår rörde vid sanden, dina armar kramade om dina vänner.
  2. När vi rör tanken upp mot din bål (din mage, bröst - mitten av din kropp), fokuserar vi på de fantastiska systemen i våra kroppar som arbetar för att hålla oss vid liv; varje del har en viktig roll att spela. Tänk på ditt matsmältningssystem som bearbetar din mat för att ge dig energi. Tänk på ditt immunförsvar som arbetar för att skydda dig från sjukdom. Placera din vänstra hand på magen. Känn hur den stiger och faller när du andas. Tänk på huden på magen. Vad gör den? Den skyddar några av dina viktigaste organ. Tänk på din andning. Dina lungor hjälper dig att andas, och nära dina lungor finns ditt hjärta som pumpar blod runt din kropp. Placera din högra handflata mitt på bröstet och flytta den sedan något åt ​​vänster – här ska du kunna känna ditt hjärta slå. Tänk på alla de olika saker din kropp gör för att hålla dig vid liv. Din kropp är otrolig!
  3. Flytta nu tanken till överkroppen (huvud, nacke och axlar), ta ett djupt andetag in genom näsan medan vi räknar till 1 … 2 … 3 … sedan ut genom munnen 3 … 2 … 1 … Upprepa detta medan du rullar axlarna bakåt. Du andas in och rullar dem sedan framåt medan du andas ut. Vi kommer att göra det två gånger till - när du andas in, vrid huvudet åt vänster och när du andas ut vrid det tillbaka till mitten. Vrid nu huvudet åt höger när du andas in och för sedan tillbaka huvudet till mitten när vi andas ut.
  4. Låt oss tänka på alla sinnen din kropp har: dina ögon låter dig se, dina öron låter dig höra, munnen låter dig smaka, din näsa hjälper dig att lukta och din hud hjälper dig att känna. Tänk på dina favoritsaker att göra med vart och ett av dina sinnen. Till exempel titta på solnedgångar eller lyssna på fåglar första gången på morgonen, eller smaken av äpplen och doften av nybakat bröd eller röra tyget på dina kläder! Våra sinnen tillåter oss att göra så många saker.
  5. Till sist, låt oss ta en stund att tänka på att alla kroppar är olika! Vi har alla olika förmågor – vissa människor kan springa väldigt långt, andra kan paddla i havet. Vissa människor kan inte se lika bra som andra men kan ha känsligare hörsel. Vi ser alla olika ut – vissa människor har ljusare hy, vissa människor har mörkare hy; vissa människor har bruna ögon, vissa människor har blå; vissa människor har lockigt hår, vissa har rakt hår. Men det enda vi alla har gemensamt är att vi alla förtjänar att bli respekterade för hur vi ser ut. Vi ska få känna oss glada, bekväma och trygga med våra kroppar och röra oss runt i världen och känna oss trygga, oavsett hur vi ser ut!
  6. Vicka sakta med fingrar och tår, blinka och öppna ögonen, rulla över till höger sida och gradvis till sittande (eller stående). Ta en stund att le mot varandra.