Umojaväktare

Upptäckarna får som utmaning att skapa en egen Umojaväktare som hjälper dem bli modigare. Detta är en aktivitet från Jamboree17.
Umojaväktare

Denna aktivitet är ursprugligen gjord för Jamboree17. Det symboliska ramverket kan med fördel anpassas till ert eget läger/möte. Den ursprungliga instruktionen finns bifogad.

Deltagarinstruktion

Upptäckarna får som utmaning att skapa en egen Umojaväktare som hjälper dem bli modigare. En tygfigur med ögon av knappar. Tanken med utmaningen är att Upptäckaren ska få möjlighet att reflektera över sina rädslor och överföra dessa till Umojavätkaren som hjälper dem bemästra sin rädsla. Tex om jag är mörkrädd så kan jag fylla monstret med den rädslan och bli modigare genom att Umojaväktaren tagit över min rädsla. Alternativt att Umojaväktaren blir ett mentalt stöd att tillsammans våga eller att man tar över rollen som den som ska hjälpa Umojaväktaren att våga vara ute i mörket dvs att upptäckaren blir den som får stötta Umojaväktaren och på så vis stärker sitt eget självförtroende.

 1. Välj tyg och din rädsla
  Börja med att välja vilket tyg du vill ha och klipp ut två bitar som är lika stora som ett halvt A4 papper (ca 20 X 15 cm). Börja även att fundera på vilken rädsla just du vill utmana. Det spelar ingen roll vilken rädsla du väljer. Den kan vara hur stor och hur liten som helst. När du bestämt dig vilken rädsla du vill utmana skriver du den på en lapp som du sedan stoppar in i din väktare när den är klar. Om du behöver hjälp kan du alltid ta hjälp från funktionären.
 2. Fixa formen
  På baksidan av ena tygbiten börja du med att rita upp vilkens form du vill ha på Umojaväktaren. Tänk efter hur ska din Umojaväktare vara? Har det antenner, öron, tre ben, fyra armar eller två huvuden? Det viktiga är att du ritar din Umojaväktare precis som du vill.
 3. Klipp ut
  När du är klar med ritningen klipper du ut den. Lägg sedan den utklippa Umojaväktaren på den andra tygbiten. Rita av formen för att få den likadan. Klipp sedan tygbit nummer två efter den avritade mallen. När du klippt klart skall du ha två bitar tyg av liknade form.
 4. Börja sy
  Lägg tygbitarna på varandra med utsidan in mot varandra (tyget skall vändas ut och in sen). Trä en armlång tråd på nålen.  Gör en knut längst ner på tråden. Börja sedan sy ca en tummnagel in från kanten. Sy nästan hela vägen runt, lämna en öppning (ungefär lika stort som ditt pekfinger) så du kan vända tyget ut o in och. stoppa in vadd i hålet.
 5. Vänd ut och in
  Försök nu att vända ut och in på Umojaväktaren. Så utsidan kommer ut och utsidan den med sömmarna kommer in.
 6. Fyll Umojaväktaren
  Nu är det dags att stoppa din Umojaväktare med vadd och din rädsla som du har funderat på under tiden du har gjort din väktare. Du fyller din väktare genom hålet tills den är fylld med vadd. Sy sen igen hålet så att inte vaddet ramlar ut.
 7. Ögon och hår
  Om du vill väljer du ut en eller två knappar och syr fast som ögon. Om du vill väljer du ut lite fransar att sy fast som hår. Ta da! Du har nu en färdig Umojaväktare som kan skydda dig mot läskiga saker. Den skyddar dig mot alla rädslor inte bara den du skrev på lappen!
 • Tyg
 • Knappar
 • Tråd
 • Nål
 • Stoppning
 • Sax
 • Instruktionskort
 • Inspirationsbild