Våga laga mat - från Terminsprogram Upptäckare Våga

Kvällens möte syftar till att scouterna får prova att laga mat över öppen eld utan kokkärl. Scouterna får också fundera på vilken miljöpåverkan olika sorters mat har. 

Våga laga mat - från Terminsprogram Upptäckare Våga

Börja med att låta varje patrull tända en eld. Håll elden vid liv tills det är dags att grilla.

När patrullen fått upp eld är det dags att börja med miljöspetten. För att scouterna ska få en känsla av på vilket sätt olika mat påverkar vår miljö får de laga miljöspett som de sedan grillar över öppen eld. Låt scouterna välja från ett antal olika ingredienser till sitt grillspett. Ingredienserna ska sedan placeras på grillspettet utifrån sin inbördes miljöordning, från det minst miljöpåverkande till det mest miljöpåverkande. Låt scouterna diskutera med varandra. Gör tydliga skyltar som informerar om var maten kommer ifrån samt hur den var förpackad. Detta är nödvändig information om man ska kunna miljögradera dem.

Tips på ingredienser: äpple, banan, paprika, lök, olika korvar, majs, bacon, sojakorv, kyckling, köttbullar, ost mm

När alla gjort sina grillspett diskuterar ni hur ingredienserna placerats och varför. Hur hade placeringen blivit om man t.ex. skulle ta hänsyn till ingrediensernas nyttighet istället?

Efter diskussionen grillas spetten och avnjuts med besticken som tillverkades under förra mötet. Släck elden, diska och avsluta sedan mötet med den gemensamma ceremonin.

Kvällens möte syftar till att scouterna får prova att laga mat över öppen eld utan kokkärl. Scouterna får också fundera på vilken miljöpåverkan olika sorters mat har. 

  • Ved
  • Hinkar att ha vatten i
  • Knivar
  • Yxor
  • Tändstickor
  • Grillpinnar
  • Galler att placera på elden
  • Ingredienser till grillspett
  • Informationslappar om ingredienserna
  • Besticken som tillverkades förra mötet
  • Något att dricka