Var kommer dina jeans ifrån?

För att scouterna ska förstå vad som döljs bakom prislappen på ett par jeans. Öka kunskapen hos deltagarna att det finns många aktörer med i produktionskedjan.
Var kommer dina jeans ifrån?

Dela in deltagarna i patruller. Visa sedan ett par jeans och säg att de kostar 600 kronor. Berätta att det finns många personer och aktörer inblandade i att du har dessa jeans i din hand. Bland annat finns ”textilarbetaren Vinita” som syr jeansen, ”Tara Factory”, fabriken där jeansen tillverkas, ett märkesföretag ”Benzin” som ansvarar för jeansens design, och också butiken ”Profit” som säljer jeansen i Sverige.

 

Varje grupp ska föreställa sig att de är någon av dessa aktörer med hjälp av beskrivning från händelsekort som spelledaren delar ut. Sedan ska de fundera över hur stor del av 600 kronor som deras aktör är värd. När deltagarna är klara, be dem läsa upp sina händelsekort för varandra, så att varje grupp vet vilka de andra aktörer är.

 

Spelledaren gör en tabell där ni fyller i hur mycket de respektive aktörerna fick av de 600 kronorna. Ofta överstiger de fyra aktörernas önskningar den totala summan 600 kronor. Grupperna behöver nu lösa detta genom förhandling. Varje grupp motiverar varför den ska ha just deras summa av kakan. Grupperna måste kompromissa sig fram till en lösning. Om gruppernas önskemål inte överstiger 600 kronor, gratulera dem till ett bra jobb!

 

Visa nu grupperna ett verkligt exempel på var de 600 kronorna går.

  • Profit: 300:-
  • Benzin: 150:-
  • Tara: 78:-
  • Vinita: 6:-

Till detta kommer kostnader till transport, tullar, skatt på 66:-.

 

Diskutera slutligen hur verkligheten stämde överrens med de olika gruppernas förslag. Vad blev ni förvånade över? Vad tycker ni ska ändras och på vilket sätt?

Ett par jeans och kopierade händelsekort.