Världsförbättrarna demokratiövning 4

Den här övningen togs fram i samband med projektet Världsförbättrarna. Det finns fler tips och den demokratihandbok att dela ut till scouterna under dokument.

Vi bygger en bättre värld! Den här övningen kan du välja att göra mer eller mindre kreativ och välja om den tar ett, två eller tre möten.

Världsförbättrarna demokratiövning 4

Samla på er så mycket byggmaterial som ni tror behövs för att varje patrull ska kunna bygga ett samhälle/stad/ny värld. Tanken är att scouterna tillsammans i patrullerna får planera hur de vill bygga samhälle/stad/ny värld och vad de vill ska finnas. Skolor, sjukhus, butiker, bio, bibliotek, simhall, villor och lägenheter, scoutlokal, lekplats, bilar, bussar, vägar, parker och natur.

Om ni vill och har tid så kan man bygga samhälle/stad/ny värld med allt det som man inte vill ha med. Material: Byggmaterial som, kartonger, tidningar, påsar, pinnar, lim, färg, leksaksbilar och allt annat kreativt som ni hittar. I återvinningen hittar man mjölkkartonger, kapsyler, flaskor, smörpaket och mycket annat spännande.

Börja med att varje patrull får sätta sig och skriva en lista på vad de tycker ska finnas i deras samhälle/stad/ny värld. Se till att alla får vara med genom att till exempel gå laget runt. Eller att alla får varsin lapp att skriva på för att sen tillsammans bestämma i patrullen. Ni kan också ha med en lista på det som är oönskade i er värld. Ett alternativ är att man skapar det man inte vill ha med i en egen byggnation.

När det är klart är det dags att bygga. Bestäm gärna innan scouterna börjar att bygga hur stort det får bli. Det görs bäst genom att alla patruller får en stadig kartongbit eller tunn träskiva (masonit, plywood eller en överbliven bit laminatgolv) att bygga på. Då är de också enklare att flytta runt det man bygger, om det kommer att ta flera möten.

När scouterna bygger och fixar så gå gärna runt och observera deras olika roller i gruppen. Vem/vilka bestämmer och blir alla delaktiga? Går det till på ett demokratiskt sätt så att alla får vara med och bestämma? Om någon inte är delaktig ta tag i det på en gång. Annars kan du spara observationen tills ni utvärderar och avslutar aktiviteten.

Samla alla för en vernissage när scouterna byggt klart och förklara för de andra patrullerna hur man gjort och tänkt. Gå även igenom listan som ni gjort på saker man ville ha med, ifall ni inte byggde den världen också. Då berättar ni såklart om era tankar utifrån den med.

Passa på att göra en reflektionsrunda när alla är samlade. Välj ett par frågor och se till att alla kommer till tals och att det inte drar ut på tiden. Till exempel, vad skulle du vilja var bättre där du bor nu? Vad är det bästa med vårt lokala samhälle? Hur tror du att det kommer se ut i framtiden?

Byggmaterial