Halvåtta hos mig på stormkök

Aktiviteten går ut på att man leker tv-programmet ”Halv åtta hos mig”, med matlagning i mindre grupper på stormkök.

Halvåtta hos mig på stormkök

Scouterna delas in i grupper om 2-4 scouter per stormkök. Första mötet får scouterna välja bland några olika recept som kan lagas på stormkök (det finns massor på nätet – googla t.ex. friluftsmat+recept eller stormkök+recept). Till nästa gång ska de ha varit och handlat och ta med sig de ingredienser de behöver.

Andra mötet tilllagar de sina rätter. När de är klara fördelar de maten på små provsmakningstallrikar (köp små pappersassietter eller använd kåsor om ni har många). Sedan får alla gå runt och smaka på maten från alla grupperna och utvärdera/betygssätta: Vilken rätt var godast? De scouter som lagat kan också sätta betyg på hur lättlagad rätten var och hur svårt eller lätt det var att diska efteråt. Man kan också prata om vad det kostade att handla till de olika rätterna etc. Man kan ha så mycket eller lite tävlingsmoment som man vill, till exempel att alla får betygsätta rätternas smak och utseende och någon grupp koras till vinnare.

Som en extra-grej kan man ha en ledare som filmar de olika grupperna medan de lagar. Efteråt lägger man på en speaker-röst som låter som i ”Halv åtta hos mig” och kommenterar allt scouterna gör. (”Men aj, aj, aj – där åkte en av köttbullarna ner i gruset! Och scouten PLOCKAR UPP den igen – vad ska gästerna säga om detta …? Etc. etc.) Sedan kan man ordna filmvisning - på avslutningen.)

Ingredienser att laga maten.

1 stormkök per 2-3 deltagare