Vad finns i vattnet?

Med denna aktivitet får scouterna testa på att undersöka vad som finns i vattnets fantastiska och mystiska värld. När scouterna har gjort aktiviteten har de också klarat av en stor del av märket Under ytan.

Vad finns i vattnet?

Gör ett eget cyklop. Ta en genomskinlig burk/hink eller liknande. Låt scouten dekorera behållaren. Ta med behållaren till ett vattendrag/sjö/hav. Placera ut scouterna patrullvis med lite avstånd emellan sig. Låt sedan scouterna hålla ner sitt cyklop i vattnet och titta igenom det – vad ser de i vattnet?  

Ta med papper och pennor och låt scouterna i varje patrull rita det de såg. Jämför patrullernas olika planscher med varandra, såg ni lika eller olika saker? Kan ni identifiera eller ta reda på vad det är ni sett? 

Extra Lek: Evolutionslek med vattnets faser: Is (stel som en pinne, händerna ner gå runt och säg is, is, is) is hittar is och den som vinner när de gör sten, sax påse blir vatten (gör vågröreler med händerna ut på sidorna), vatten hittar vatten och den som vinner sten sax påse blir gas (håll armarna upp över huvudet och svaja med händerna). När det bara är en is och en vatten kvar och resten är gas är leken slut.   

  • Papper
  • Pennor
  • Material för att skapa ett cyklop, hink, burk, plastpåsar mm.