Verktygslåda för mindfulness

Det här är en aktivitet hämtad från WAGGGS material för World thinking day 2024. Hela materialet hittar du på engelska under dokument.

Reflektera över hur vi känner inför olika miljöfrågor och skapa vår egen Verktygslåda för mindfulness för att vända negativa känslor till positiva.

Verktygslåda för mindfulness
 1. Hitta en bekväm plats att sitta på och börja med att diskutera jorden omkring oss. Vad märker vi händer runt omkring oss, uppmuntra gruppen att tänka på bra och dåliga exempel och fråga hur detta får alla att känna sig.

Några förslag hur ni kan säga är:

 • Vilka klimat och miljöfrågor ser du hända i världen eller i ditt samhälle?
 • Hur känner du dig när du hör om klimatfrågor i nyheterna?
 • Vad tror du att vi kan göra för att hjälpa klimatet?

2. Be deltagarna att tänka på en blandning av positiva känslor (t.ex. glad, upphetsad, lycklig) och negativa känslor (t.ex. upprörd, arg, irriterad, frustrerad). Tänk på minst 10 olika känslor. Skriv ner dessa känslor på ett papper och sätt upp dem runt om i rummet.

3. Förklara att du slumpmässigt kommer att läsa upp en serie ”Klimathändelser” (se bifogat under dokument) och be deltagarna att ställa sig nära den känsla som bäst beskriver hur de känner inför uttalandet. Låt deltagarna veta att det inte finns några rätta eller fel svar och att det är okej att vara på en annan plats än sina vänner. 

4. Läs igenom varje påstående enligt instruktionerna ovan. När deltagarna kommer fram till sin valda känsla måste de diskutera med de som de står nära varför påståendet får dem att känna på det sättet.

 1. När alla påståenden har lästs upp, dela in deltagarna i patruller
 2. I sina patruller måste deltagarna välja en positiv och en negativ känsla. Deltagarna ska sedan diskutera hur de skulle gå från sin negativa känsla till sin positiva känsla (t.ex.: Om du känner dig upprörd, vilka sätt kan du använda för att lugna ner dig). Denna diskussion bör ta cirka 5 minuter. 

Obs: Denna diskussion är ett tillfälle för deltagarna att utforska mer om strategier, tips och tricks som de kan använda när de känner dessa negativa känslor.

 1. När deltagarna har avslutat sin diskussion går de vidare till att skapa sin "Mindfulness-hand". För att skapa sin "Mindfulness-hand" måste deltagarna först rita en kontur av sin hand på ett papper.
 2. När älla ritat runt sin hand ska deltagarna skriva ner ett tips eller knep som de kan använda när de känner negativa känslor. Varje finger på handen ska innehålla ett tips eller knep. Denna aktivitet skulle vara ett perfekt tillfälle för scouterna att reflektera över de samtal de hade tidigare under den första delen av aktiviteten.

Till exempel:

 • När jag känner mig ledsen kan jag försöka gå ut och ta en promenad i naturen.
 • När jag känner mig orolig kan jag prata med en vuxen eller vän som jag litar på.
 • Att måla hjälper mig alltid att må bättre när jag är upprörd, arg eller irriterad.
 • Ta en löprunda.
 • Att lyssna på mina favoritlåtar gör mig glad.

Klimathändelser (se bifogad fil), papper, pennor, Papper, tillräckligt med ett ark per deltagare + fem (5) extra blad